SHËNDETËSOR SIGURIMI TARIFAT

Gjeni sigurimin më të mirë shëndetësor tani!

Krahasimi i primit të sigurimit shëndetësor 2021

Krahasoni të gjitha sigurimet shëndetësore tani dhe kurseni deri në 1,070 CHF në vit!

Angaben eingeben

Ishte möchten Sie vergleichen?
Aktuelle Krankenkasse (Sparpotenzial wird berechnet)
Gewu?nschtes Modell

Postleitzahl Ihres Wohnorts
Kontrolloni kodin postar ...
Kodi postar i futur nuk ekziston. Ju lutemi kontrolloni hyrjen tuaj
+ Shto person
Të gjitha ofertat janë krahasuar për ju. Te lutem prit

Vergleichen

Të gjitha ofertat janë krahasuar për ju. Te lutem prit

Success

Ju e dorëzuat me sukses formularin

Mos!

Formulari nuk u dorëzua

personi
Emrin
Jahrgang

Sigurimi bazë

Unfalldeckung Grundversicherung?
Franchise in der Grundversicherung

sigurim

Geschlecht
Spitalzusatzversicherung:
Ekskluzivitet:
Zusatzversicherung auswählen:

Unfalldeckung in den Zusatzversicherung?

Përparësitë tuaja:

check-shenjë Shpejt dhe falas
check-shenjëKrahasoni të gjitha kompanitë e sigurimeve shëndetësore
check-shenjë Kurseni deri në 1.070 CHF në vit

Klientët më të kënaqur në Zvicër - kjo është ajo që thonë klientët tanë.

3'587 KLIENTET Ne na vlerësuan (4.9 NGA 5.0)

Revista - Sigurim Shëndetësor

Krahasimi i parë i sigurimit shëndetësor, atëherë i siguruar mirë: Ju kurseni më shumë duke krahasuar

Krahasimi i sigurimit shëndetësor ju mbron dy herë: nga njëra anë kundër kontributeve që janë shumë të larta, nga ana tjetër kundër mungesës së përfitimeve. Para se të vendosni për sigurimin shëndetësor, hidhni një vështrim nga afër dhe krahasoni jo vetëm ofertat gjoja të shkëlqyera, por edhe printimin e vogël. Doesfarë paguan vërtet arkë? Cilat janë kufizimet? A përfshihet zbritja familjare? Edhe nëse nuk keni pse të angazhoheni përgjithmonë, duhet të bëni një vështrim nga afër përpara se të nënshkruani kontratën e sigurimit. Me këshillat e mëposhtme mund të krahasoni kompanitë e sigurimeve shëndetësore në mënyrë të ndjeshme dhe të dini se çfarë të kërkoni.

10 këshilla: si të krahasohen në mënyrë korrekte kompanitë e sigurimeve shëndetësore në Zvicër

Meqenëse përfitimet themelore në Zvicër mbulohen nga sigurimi bazë, pika të tjera nga këto duhet të përfshihen në krahasim. Ju duhet të merrni parasysh 10 aspektet e mëposhtme kur krahasoni ofertat e sigurimeve shëndetësore:

  1. Konsideroni moshën dhe gjendjen e jetës

   Sigurimi shëndetësor në Zvicër ofron modele të ndryshme përfitimesh në varësi të moshës së të siguruarit. Do gjë e rëndësishme është e mbuluar në sigurimin bazë, çdo përfitim tjetër sigurohet përmes përfitimeve shtesë. Këto ndryshojnë në primin dhe fushën e shërbimit. Ndonjëherë ka kufizime në praktikën e sporteve të rrezikshme ose të ngjashme.

  2. Gjeni kritere të përshtatshme krahasimi

   Një grua shtatzënë ka nevojë për përfitime të ndryshme sesa pensionistja në moshën 75 vjeç. Prandaj, kur krahasoni ofertat e sigurimeve shëndetësore, duhet të merrni parasysh atë që ju nevojitet vërtet! Shqyrtoni ofertat për shërbime individuale që janë të rëndësishme për ju dhe përfshijnë mbështetje të mundshme financiare për ndihmat vizuale, maternitetin ose pjesëmarrjen në kostot e programeve të fitnesit dhe programeve të kujdesit shëndetësor në krahasim.

  3. Konsideroni të ardhurat

   Në Zvicër, personat e siguruar private ose juridikisht mund të presin nivele të ndryshme premium. Konsideroni të ardhurat tuaja dhe ato që dëshironi ose keni mundësi të bëni kur bëhet fjalë për kujdesin shëndetësor parandalues. Mbuloni boshllëqet në mbulim përmes sigurimit plotësues, por merrni parasysh edhe ngarkesën financiare në rritje mujore.

  4. Merrni parasysh ekskluzivitetin

   Nëse jeni i ri dhe i aftë dhe nuk prisni së shpejti të keni shpenzime të larta mjekësore, ia vlen të bien dakord për një ekskluzivitet të lartë. Kjo do të zvogëlojë kontributet vjetore që duhet të paguhen. Sidoqoftë, nëse jeni i sëmurë ose i moshuar kronikisht, ekskluziviteti duhet të jetë mjaft i ulët. Kontributet më të larta janë më të lehta për tu përballuar sesa një kontribut i shtrenjtë financiar në drejtim të kostove të sëmundjes dhe trajtimit.

  5. Shënoni modelin e mjekut të familjes

   Primet e sigurimit shëndetësor mund të jenë deri në 20 përqind më të ulët nëse zgjidhni modelin e mjekut të familjes. Nëse keni ndonjë ankesë, gjithmonë shkoni së pari te mjeku i familjes dhe, nëse është e nevojshme, ai do t'ju shkruaj një rekomandim tek specialisti. Kjo është për të shmangur konsultimin e panevojshëm të një specialisti. Për të gjetur mjekun e duhur të familjes, do të merrni një listë të mjekëve të përgjithshëm nga ofruesi juaj i sigurimit shëndetësor.

  6. Përfshini ndërmarrjet e sigurimeve shëndetësore me modelin HMO në listën e shkurtër

   Me modelin HMO, kompanitë e sigurimeve shëndetësore paguajnë një tarifë mujore në një qendër shëndetësore. Mjekët e përgjithshëm, specialistët dhe disa specialistë të tjerë mjekësorë dhe terapeutikë janë vendosur atje. Pagesa e një pagese të sheshtë shmang trajtimet e panevojshme që do të rezultonin vetëm në kosto. Primet janë më të ulëta për ju kur zgjidhni këtë model.

  7. Krahasoni primet e fëmijëve

   Nëse keni fëmijë, sigurisht që ata duhet të kenë sigurim shëndetësor. Meqenëse nuk ka zbritje në grupe në Zvicër, krahasoni shpërblimet e fëmijëve. Nëse disa fëmijë raportohen te një sigurues, zbritjet rriten. Sidoqoftë, kjo ndryshon në forcë, kështu që një vështrim më i afërt i ofertave është padyshim i vlefshëm.

  8. Kushtojini vëmendje garancive të niveleve dhe paguesve të niveleve

   Në Tiers ju garantojnë, si të siguruar, paguani vetë faturën e mjekut dhe më pas paraqisni atë tek siguruesi shëndetësor. Megjithatë, me paguesit e niveleve të larta, mjeku vendoset drejtpërdrejt me sigurimin shëndetësor. Më vonë do të merrni një faturë për çdo shërbim që nuk ka marrë përsipër. Primet në garancitë e niveleve janë zakonisht më të ulëta, por ju duhet të jeni në gjendje financiarisht të financoni faturat mjekësore nga xhepi juaj.

  9. Krahasoni pagesën e primit

   Nëse krahasoni kompanitë e sigurimeve shëndetësore, kushtojini vëmendje modaliteteve të pagesës së primit. Shumë kompani të sigurimeve japin zbritje nëse i bëni kontributet çdo vit në vend të muajit. Pagesa tremujore është gjithashtu e mundur. Krahasoni kompanitë e sigurimeve shëndetësore sipas zgjedhjes suaj në lidhje me këto rregullore, në mënyrë që kursimet tuaja të jenë sa më të mëdha.

  10. Përdorni portalet e krahasimit

   Sigurohuni që të përdorni ndihmën e portaleve të krahasimit nëse dëshironi të krahasoni kompanitë e sigurimeve shëndetësore. Këtu futni të gjitha kriteret përkatëse dhe ofertat që janë me të vërtetë interesante për ju janë shfaqur. Nëse e krahasoni atë vetëm një herë, ju rrezikoni të humbni detaje të rëndësishme që do të kishin qenë veçanërisht të rëndësishme për situatën tuaj individuale. Pas nënshkrimit të kontratës, zakonisht dilni vetëm prej saj në datën më të hershme të përfundimit të mundshëm!

Si mund të zgjedh një kompani të sigurimeve shëndetësore?

Në pamje të parë, të gjithë janë të njëjtë, por një vështrim nga afër zbulon se kompanitë e sigurimeve shëndetësore në Zvicër janë shumë të ndryshme. Ata të gjithë ofrojnë sigurim themelor, i cili përfshin të gjitha përfitimet e rëndësishme. Si person i siguruar, ju gjithashtu mund të merrni një sigurim shtesë, me anë të të cilit gjithashtu mund të zgjidhni ofrues të ndryshëm për të dy llojet e sigurimit. Por pas së cilës vendosni se cila kompani e sigurimeve shëndetësore është më e mira?

Mos i kushtoni vëmendje vetëm çmimit

Kriteri i zakonshëm i përzgjedhjes për një kompani të re të sigurimeve shëndetësore është çmimi. Konsumatorët zakonisht krahasojnë primin vjetor dhe mendojnë se kanë gjetur marrëveshjen më të mirë kur e gjejnë atë më të lirë. Por shumë larg! Gjërat e tjera duhet të merren parasysh edhe kur krahasohen kompanitë e sigurimeve shëndetësore:

  • Zbritje për fëmijë / familje
  • Shtrirja e shërbimeve për ndihmat vizuale
  • modeli i GP
  • Shërbime për situata të veçanta jetësore
  • Mbrojtje për hobi ose sporte të rrezikshme
  • lartësia ekskluzivitet
  • pagesa Frekuenca

Këshillë: Shikoni me vëmendje zbritjet që ofron çdo sigurues shëndetësor dhe gjeni zbritjet që janë të përshtatshme për ju. Doesfarë ju ndihmon nëse një arkë ofron një zbritje të plotë për fëmijët nëse në fund të fundit nuk jeni fëmijë? Shtë gjithashtu e rëndësishme se cila formë e pagesës ofrohet. Vendosni për sigurimin shëndetësor që ju mund të përballoni! Nuk ka përdorim nëse primet janë të ulëta, por duhet të paguani paraprakisht faturën e çdo mjeku. Nëse buxheti juaj mujor lejon prime më të larta, por pagesa të larta njëkohore nuk janë të mundshme, duhet të vendosni për paguesit e niveleve.

Kështu që ju zgjidhni kompaninë e duhur të sigurimeve shëndetësore

Edhe një krahasim gjithëpërfshirës mund të tregojë se kompania e zgjedhur e sigurimeve shëndetësore nuk ishte e duhura. Këshillë: mbështetuni në ndihmën e portaleve të krahasimit! Këtu në neotralo do të gjeni ndihmë, si dhe ofrues të tjerë që ofrojnë një krahasim gjithëpërfshirës të sigurimeve shëndetësore. Vendosni kriteret e rëndësishme për ju atje dhe shfaqni rezultatet nga të cilat zgjidhni më të mirët. Pastaj hidhni një vështrim nga afër dhe kontrolloni kushtet e sigurimit.

Si rregull, nuk ju duhet domosdoshmërisht sigurim shëndetësor që gjithashtu ofron mbrojtje nga sigurimi i aksidenteve. Nëse punoni më shumë se tetë orë në ditë si punonjës, tashmë jeni i mbuluar nga sigurimi i aksidentit përmes punëdhënësit. Duket ndryshe, për shembull, gjatë një sabati. Për një pushim që zgjat më shumë se 30 ditë, keni nevojë për sigurimin tuaj të aksidentit. Ju mund ta merrni këtë nga një ofrues përkatës ose nga kompania juaj e sigurimeve shëndetësore. Krahasimi i saktë vlen edhe këtu, sepse primet për sigurimin e aksidenteve janë të strukturuara shumë ndryshe.

Në fund, ia vlen gjithashtu të hedhim një vështrim në internet. Aty do të gjeni komente të ndryshme të kompanive individuale të sigurimeve shëndetësore. Përfitoni nga mendimet e personave të tjerë të siguruar dhe kontrolloni sigurimin tuaj të preferuar shëndetësor në lidhje me përvojat e personave të tjerë. Nëse akoma keni një përshtypje të mirë dhe jeni të bindur që kjo sigurim shëndetësor është një zgjedhje e mirë, përdorni rezultatet e hulumtimit tuaj dhe krahasimit të sigurimeve për të bërë një ndryshim.

Këshillë: Shikoni shërbimet e ofruara nga siguruesi shëndetësor. Kur dhe si mund të arrihet dikush? A është e mundur të merrni këshilla përmes bisedës ose telefonit në çdo kohë të ditës ose natës? A janë të kufizuara orët e zakonshme të punës? Edhe nëse normalisht nuk keni nevojë për këshilla të ndara, është akoma mirë të dini kur dikush është në dispozicion për këshilla. Nëse rezulton se kompania e zgjedhur e sigurimeve shëndetësore vështirë se mund të arrihet, nuk do të jetë një zgjedhje e mirë.

Sigurimi më i mirë shëndetësor 2019/2018/2017

Tabelat e mëposhtme u krijuan pas anketave të klientëve në mes të çdo viti. Më shumë se 2.500 njerëz u pyetën për kënaqësinë e tyre me sigurimin e tyre aktual shëndetësor. U krijua një listë e siguruesve shëndetësor me të cilët njerëzit ishin më të kënaqur me qartësinë e deklaratave, transparencën e shërbimeve, shërbimin ndaj klientit dhe gatishmërinë e punonjësve.

Sigurimi më i mirë shëndetësor 2019

sigurimit shëndetësorblerësit Note
Agrisano5,4
Sigurimi shëndetësor EGK5,4
Swica5,4
KPT5,3
Progrès5,3
Atupri5,2
Concordia5,2
CSS Arcosana5,2
Helsana5,2
okk5,2

Sigurimi më i mirë shëndetësor 2018

sigurimit shëndetësorblerësit Note
Swica5,3
Sanitas5,3
Sana 245,3
Agrisano5,3
KPT5,3
Concordia5,3
okk5,2
Progrès5,2
Atupri5,1
Helsana5,1

Sigurimi më i mirë shëndetësor 2017

sigurimit shëndetësorblerësit Note
Swica5,4
okk5,3
KPT5,1
Agrisano5,1
Concordia5,1
Atupri5,0
Sanitas4,8
EGK4,8

Kompanitë më të lira të sigurimit shëndetësor nga kantoni

Shuma e kontributeve varet nga vendi i vendbanimit, mosha dhe numri i njerëzve që duhet të sigurohen. Për të gjetur sigurimin shëndetësor më të lirë në kantonin tuaj, duhet të bëhet një krahasim individual i sigurimit shëndetësor. Këshillë: Sigurimi standard mund të jetë dukshëm më i ulët duke zgjedhur modelin e mjekut të përgjithshëm, me telmed (këshilla në telefon) ose nga HMO. Shtë gjithashtu e rëndësishme të dini se një kompani e sigurimeve shëndetësore mund të jetë më e lirë në një kanton dhe është dukshëm më e shtrenjtë në një kanton tjetër.

Primet mesatare për të rriturit e rinj midis 19 dhe 25 vjet sipas kantoneve individuale janë:

kantonprimmoshë
Schaffhausen246,40midis 19 dhe 25 vjet
Glarus244,10midis 19 dhe 25 vjet
Aargau243,70midis 19 dhe 25 vjet
Grisons239,90midis 19 dhe 25 vjet
Thurgau223,70midis 19 dhe 25 vjet
Schwyz220,30midis 19 dhe 25 vjet
jonxhë220,10midis 19 dhe 25 vjet
Appenzell Ausserrhoden219,90midis 19 dhe 25 vjet
tren214,30midis 19 dhe 25 vjet
Obwalden210,20midis 19 dhe 25 vjet
Nidwalden201,80midis 19 dhe 25 vjet
Uri196,50midis 19 dhe 25 vjet
Appenzell Inner Rodos171,80midis 19 dhe 25 vjet

Primet për të rriturit e moshës 26 vjeç e lart janë pak më të larta. E rëndësishme: Kompanitë e sigurimeve shëndetësore duhet të respektojnë ndarjen rajonale të specifikuar nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG). Kjo do të thotë që ekziston një rajon premium fiks. Ekzistojnë tre rajone premium në kantonet e Bernës, Graubünden, Lucerne, St. Gallen dhe Cyrih, që do të thotë se lista e mësipërme për Graubünden, për shembull, paraqet një shumë mesatare premium për sigurimin bazë për të rinjtë e rritur në të tre rajonet premium. Ekzistojnë dy rajone premium në kantonet e Vaud, Valais, Schaffhausen, Basel-Landschaft, Ticino dhe Freiburg.

Duke pasur parasysh faktin se primet ndryshojnë aq shumë në varësi të të siguruarve dhe kantonit, nuk është e mundur që në këtë pikë të paraqitet fondi më i lirë për secilin kanton. Primet gjithashtu ndryshojnë gjerësisht brenda një kantoni: një person i siguruar, i lindur në 1980, që jeton në Cyrih, zgjedh një kompani të sigurimeve shëndetësore pa mbrojtje shtesë nga aksidentet dhe një ekskluzivitet prej CHF 300, si dhe zgjedhja falas e mjekut. Për shembull, ai paguan 444.10 CHF në muaj për Assura dhe 564,40 CHF për Supra. Nëse ky person përdor modelin e mjekut të familjes, ata paguajnë vetëm 384.20 CHF për Assura dhe 496.70 CHF për Supra. Për të gjetur sigurimin shëndetësor më të lirë në Zvicër, duhet të merret parasysh edhe situata personale, në të cilën përsëri financat luajnë një rol. Ata që mund të menaxhojnë një ekskluzivitet më të lartë përfitojnë nga primet më të lira të sigurimit.

Kompanitë më të shtrenjta të sigurimeve shëndetësore nga kantoni

Meqenëse kompanitë e sigurimeve shëndetësore ndryshojnë aq shumë në varësi të kantonit, vështirë se është e mundur të bëhet një krahasim i sigurimeve pa të dhëna individuale mbi të ardhmen e siguruar. Këtu të gjithë duhet të vlerësojnë vetë se cilat mundësi financiare janë në dispozicion dhe cilat shërbime duhet të përfshihen. Fakti është se sigurimi me një zgjedhje të ulët të zbritshme dhe të lirë të mjekut është më e shtrenjta. Për më tepër, sigurimi shëndetësor është veçanërisht i kushtueshëm në këto kantone:

kantonprimmoshë
Solothurn255,10midis 19 dhe 25 vjet
Freiburg255,70midis 19 dhe 25 vjet
Bernë258,10midis 19 dhe 25 vjet
Zurich261,80midis 19 dhe 25 vjet
Wallis267,90midis 19 dhe 25 vjet
ligj268,00midis 19 dhe 25 vjet
Ticino287,90midis 19 dhe 25 vjet
Basel-Country292,60midis 19 dhe 25 vjet
Neuenburg400,50midis 19 dhe 25 vjet
Vaud307,50midis 19 dhe 25 vjet
Basel-Stadt350,50midis 19 dhe 25 vjet
Gjenevë372,60midis 19 dhe 25 vjet

Një i ri i rritur midis moshës 19-25 vjeç u pranua gjithashtu si mbajtës i politikës për këtë listë.

Primet mesatare të përmendura kanë të bëjnë me kontributet aktuale për vitin 2020. Ato janë rritur për disa sigurues shëndetësorë dhe janë ulur për të tjerët. Kontributet për vitin 2020 u rritën mesatarisht me 0.2 përqind.

Shqyrtime të kompanive të sigurimeve shëndetësore nga portalet e krahasimit

Portalet e krahasimit merren rregullisht me vlerësimin e kompanive të ndryshme të sigurimeve shëndetësore. Primet vjetore përfshihen në vlerësim si dhe kënaqësia e klientit, këto të fundit përgjithësisht janë të lidhura me primet. Një kompani e sigurimeve shëndetësore që e paraqet veten si shumë të shtrenjtë, nuk do të jetë në gjendje të llogarisë në kënaqësinë e lartë të klientit. Në neotralo, ne vlerësuam vlerësimet e portaleve të tjerë të krahasimit dhe zbuluam se, si vitet e kaluara,? Të dyshuarit e zakonshëm? zhurmë në mes të kompanive të sigurimeve shëndetësore.

Krahasimi në Krahasimi

Portali i krahasimit Comparis kërkoi vetëm kompanitë më të mira të sigurimit shëndetësor në gusht 2019 dhe i gjeti në bashkëpunim me institutin e kërkimit të tregut Intervista. Për këtë qëllim, më shumë se 3500 njerëz u pyetën për sigurimin e tyre shëndetësor dhe ata duhet të tregojnë se sa të kënaqur ishin me angazhimin personal të këshilltarëve të klientëve, me këshillat e tyre teknike dhe me transparencën e proceseve administrative. Janë përfshirë gjithsej 22 kompani të sigurimeve shëndetësore, tre prej të cilave erdhën të parat (Agrisano, EGK, Swica). Marka u dha 5.4, që paraqet një përmirësim prej 0.1 në krahasim me një vit më parë. Kompanitë e tjera të sigurimit shëndetësor shënuan 5.3 deri 5.0. Vetëm katër kompani të sigurimeve nuk ishin bindëse dhe morën vetëm një "të kënaqshme". Ata të anketuar ishin më pak të kënaqur me Assura, Supra, Philos dhe Mutuel Assurance. Në të kundërt, Avenir dhe Sanagate, që dikur klasifikoheshin si më të varfër, ishin në gjendje të përmirësoheshin.

Krahasimi i parave

Moneyland gjithashtu nisi një studim mbi kënaqësinë e klientit midis kompanive të sigurimeve shëndetësore në gusht 2019. Rezultatet e studimeve nuk përputhen mjaft me rezultatet e anketës së Krahasimit sepse tregoi se klientët janë më pak të kënaqur. Rritja e primeve nga kompanitë e sigurimeve shëndetësore do të thoshte që të siguruarit të mos ishin më dakord me raportin çmim-performancë.
Konsumatorët vlerësuan, ndër të tjera, çështjet e vullnetit të mirë në pagesa, shërbimin ndaj klientit, faturimin e saktë, disponueshmërinë e një konsulenti dhe ritmin e pagesave. Siguruesit më të mirë shëndetësor këtu janë Agrisano, i ndjekur nga KPT, Swica dhe ÖKK.

Krahasimi në K-Tipp

K-Tipp, revista e mirënjohur e konsumatorit në Zvicër, testoi kompanitë e sigurimeve shëndetësore dhe mbi të gjitha hodhi një vështrim më të ngushtë në kënaqësinë e klientit. Sidoqoftë, vetëm nëntë ofruesit më të mëdhenj u vlerësuan; kompanitë më të vogla të sigurimit shëndetësor nuk u morën parasysh. Në këtë drejtim, imazhi që shfaqet në drejtim të kënaqësisë mund të projektohet vetëm në disa regjistra të parave të gatshme. Swica ishte përsëri e suksesshme në K-Tipp, me rreth tre të katërtat e të anketuarve të kënaqur me të. Pak, nga ana tjetër, janë të kënaqur me Assura dhe kështu këtu del edhe një pamje e krahasueshme që është e ngjashme me portalet e tjera të vlerësimit. Ajo që është veçanërisht negative në Assura është fakti që faturat nuk paguhen ose paguhen shumë vonë, se ka pyetje të vazhdueshme dhe se problemet administrative qëndrojnë në rrugën e një procesi të thjeshtë. Përveç Swica, klientët janë gjithashtu të kënaqur veçanërisht me Sanitas, Concordia, KPT dhe CSS.

Krahasimi në bonus.ch

Bonusi i portalit krahasues gjithashtu anketoi dhe vlerësoi kënaqësinë e klientit të të siguruarit, duke u marrë me kriteret e përpunimit të shërbimit, kontratave të përpunimit dhe shërbimit ndaj klientit. Agrisano e paraqet veten si një sigurim shëndetësor të rekomanduar në drejtim të kënaqësisë së klientit, Sanitas, Swica dhe Visana gjithashtu perceptohen si shumë të mira. Kompanitë e sigurimeve Arcosana, Atupri, KPT dhe Helsana rrëshqasin në vendin e dytë. Assura gjithashtu mund të gjendet në fund të provës, me Mutuel Assurance dhe Intra të bashkohen si shembuj negativë.

Përfundim: Të gjitha portalet e vlerësimit ofrojnë rezultate të ngjashme

Pavarësisht nëse portalet e përmendura të vlerësimit, për të cilat swupp.ch akoma duhet të llogariten, ose ne në neotralo: ata të gjithë vijnë në një rezultat të ngjashëm. Kur bëhet fjalë për përpunimin e kontratave, ofrimin e shërbimeve dhe ofrimin e shërbimit të përgjithshëm të klientit, Swica është gjithmonë përpara lojës. Për më tepër ka Sanitas, KPT dhe Agrisano si dhe sigurues shëndetësor të njohur, të cilët karakterizohen nga primet e lira dhe një raport i mirë i performancës së çmimeve. Notat ndryshojnë vetëm shumë pak, kështu që një renditje është në të vërtetë e vështirë. Në të njëjtën kohë, duhet të pranojmë se jo të gjitha kompanitë e mëdha të sigurimeve duhet të jenë të mira. Për më tepër, rezulton se sigurimi Assura klasifikohet si mjaft i dobët kudo, kështu që nuk konsiderohet i rekomandueshëm. Rastësisht, ky ka qenë rasti për disa vjet dhe nuk është një përkeqësim i mëtejshëm i imazhit ose raporti çmim-performancë.

Pesë adresat më të mira për një krahasim të sigurimeve shëndetësore

Në vazhdim ne prezantojmë veten dhe katër adresat e tjera përmes të cilave mund të bëhet një krahasim i sigurimit shëndetësor:

  1. neotralo.ch

   Jo vetëm që neotralo.ch siguron një informacion të madh në lidhje me sigurimin shëndetësor, por gjithashtu bën të mundur krahasimin e ofruesve të ndryshëm në sit. Për këtë, duhet të futen të dhënat personale, të cilat përfshijnë moshën dhe vendin e vendbanimit, shumën e dëshiruar të ekskluzivitetit, si dhe çdo sigurim familjar. Neotralo krahason drejtpërdrejt në internet dhe ofron rezultatin në një formë të qartë dhe pa reklama. Kjo bën të mundur gjetjen e rezultatit më të mirë individual, dhe sasia e ekskluzivitetit gjithashtu mund të rregullohet.

  2. priminfo.ch

   Uebfaqja priminfo.ch u lançua nga Zyra Federale e Shëndetit Publik dhe ofron llogaritësin e vet të krahasimit premium. Për më tepër, mund të shihen zona të ndryshme premium, në mënyrë që të merrni një pamje të drejtpërdrejtë në cilën zonë premium është kantoni juaj kur krahasoni sigurimin shëndetësor. Sidoqoftë, i siguruari nuk mund të marrë ndonjë ofertë nga kompanitë e sigurimeve shëndetësore nëse zbulojnë nga krahasimi se një sigurues tjetër shëndetësor është më i lirë. Qeveria federale nuk duhet të bëhet një ndërfaqe e ofertave të kompanive dhe nuk mund të ndërhyjë në konkurrencë. Kjo kalkulator i krahasimit është pra një kalkulator i absolutisht asnjanës dhe pa vlerësim që rendit vetëm numrat dhe ia lë në dorë të siguruarit të vendosë se si të procedojë dhe të kërkojë një ofertë individuale.

  3. bonus.ch

   Bonus.ch paraqet veten në botën e portaleve të vlerësimit dhe kalkulatorëve të krahasimit për kompanitë e sigurimeve shëndetësore si të ngurta dhe të provuara dhe të testuara gjatë shumë viteve. Këtu ju keni mundësinë për të parë vlerësimet e sigurimeve shëndetësore dhe për të bërë një krahasim të sigurimit shëndetësor vetë. Ashtu si me neotralo.ch, është e nevojshme të futni të dhënat themelore për veten tuaj, atëherë ofertat më të lira për vendbanimin tuaj shfaqen direkt. Kalimi në një kompani tjetër të sigurimeve shëndetësore është gjithashtu e lehtë dhe mund të bëhet direkt me një klik. Sajti gjithashtu ofron një gamë të gjerë informacioni mbi sigurimin shëndetësor.

  4. swupp.ch

   Uebfaqja swupp.ch bazohet në? Swupp, unë jam bërë !? dhe dëshiron të tregojë se është e mundur të krahasohen kompanitë e sigurimeve shëndetësore direkt dhe pa ado të mëtejshme. Të gjithë ofruesit e sigurimeve shëndetësore që janë në dispozicion në Zvicër, shfaqen gjithmonë, dhe kalimi në cilindo ofrues të dëshiruar të sigurimit shëndetësor përfundon brenda pesë minutave. Ofertat shtesë nuk duhet të kërkohen. Swupp.ch premton 100 për qind ndershmëri. Swupp aspiron të bëhet ofruesi i shërbimeve më të mira krahasuese në Zvicër, por kërkon që paratë të mblidhen përmes sponsorizimit dhe dhurimeve. Përafërsisht 40,000 CHF që kërkohen për të mirëmbajtur faqen e internetit çdo vit nuk duhet të ketë asnjë efekt në prezantimin e rezultateve të krahasimit.

  5. comparis.ch

   Ashtu si neotralo.ch, krahasimi.ch ofron informacion të plotë mbi sigurimin dhe financat, përfshirë sigurimin shëndetësor. Sajti përdor një llogaritës alternative të sigurimit shëndetësor që jo vetëm që rendit ofertat aktuale, por gjithashtu siguron informacione rreth kursimeve të mundshme pas hyrjes në sigurimin e mëparshëm shëndetësor. Krahasimi i sigurimit shëndetësor është biznesi thelbësor i krahasimit.ch, kontrollohen jo vetëm çmimet për sigurime por edhe i gjithë diapazoni i çmimit-performancës.

Makesfarë e bën unike një kompani të sigurimeve shëndetësore?

Kompanitë e sigurimeve shëndetësore të gjitha ofrojnë të njëjtat përfitime në sigurimin bazë, dhe nuk ka asnjë dallim midis tyre. Kjo barazi ishte shkaktuar nga legjislatura, e cila përcaktonte që përfitimet themelore të sigurimit duhet të jenë gjithnjë të njëjta. Ai saktësoi gjithashtu që primet e sigurimit familjar për fëmijë duhet të zvogëlohen. Por një kompani e sigurimeve shëndetësore gjithashtu dallon nga siguruesit e tjerë shëndetësorë në mënyra të tjera.

Sigurimi shëndetësor më i mirë dhe më i lirë?

Premtimet e reklamimit shpesh tingëllojnë me plot trup dhe nuk janë me të vërtetë të kuptueshme. Sepse edhe nëse reklamoni me një sigurim veçanërisht të lirë, një vështrim nga afër zakonisht tregon se ka të ashtuquajturat? Pricesmimet e fillimit? janë. Kjo do të thotë që një ofertë në sigurim plotësues është e mundur nga një shumë e caktuar. Sidoqoftë, nëse futni të dhënat e kërkuara, do të zbuloni shpejt se çmimet aktuale janë dukshëm më të larta. Kjo, nga ana tjetër, mund të shpjegohet, sepse kompanitë e sigurimeve shëndetësore së pari duan të joshin klientët e mundshëm me një ofertë. Nëse merren parasysh të gjitha aspektet personale, mund të shihet se shuma e ofruar ishte vetëm një siguri themelore absolute, e cila është dukshëm nën nivelin e dëshiruar të sigurimit. Sidoqoftë, shumë mbajtës të sigurimeve akoma pranojnë ofertën, edhe nëse është më e kushtueshme nga sa u premtua fillimisht.

Këshillë: Për të gjetur sigurimin vërtet më të mirë dhe më të lirë, është e nevojshme një krahasim gjithëpërfshirës i sigurimeve. Të gjitha rrethanat personale janë përfshirë këtu, në mënyrë që oferta të përshtatet individualisht nga kërkuesi. Kompania e sigurimeve shëndetësore, e cila është akoma më e lirë, është në të vërtetë zgjidhja më e mirë për personin në fjalë.

Makesfarë e bën unik sigurimin shëndetësor?

Si ofrues, Swica ka dëshmuar në mënyrë të përsëritur se është unike për sa i përket kënaqësisë së klientit. Ajo gjithmonë vjen e para në portalet e krahasimit të ndryshme dhe kështu mund të renditet si? Ndërmarrja më e mirë e sigurimeve shëndetësore? telefononi. Ajo që është unike këtu është se këshillat e vërteta janë dhënë nga ekspertë dhe jo vetëm premton shumë, por vështirë se mbahet ndonjë gjë. Këshillat janë gjithashtu të mundshme pa pagesë dhe nuk mbahen veçanërisht të shkurtra dhe të ëmbla duke pasur parasysh rrezikun që pyetësi të mos marrë sigurim në të gjitha.

Kompanitë e sigurimeve shëndetësore që përqendrohen në mirëqenien e të siguruarit janë diferencuar këndshëm nga pjesa tjetër e sigurimeve. Një shembull i kësaj është kostoja e të rriturve të rinj. Ndërsa primet për fëmijë janë ligjërisht më të ulëta se ato për të rriturit, sigurimi shëndetësor për të rriturit e rinj është falas. Mund të ofroni shpërblime më të ulëta, por gjithashtu mund të kërkoni nivelin e zakonshëm të kontributeve. Duke pasur parasysh që të rinjtë sëmuren shumë më rrallë se të moshuarit dhe për këtë arsye kostot më të ulëta për siguruesit shëndetësor, është një plus për sigurimin nëse ofrojnë tarifë më të lirë për të rriturit e rinj.

Shërbime speciale në ofertë

Sigurimi i mirë shëndetësor nuk refuzon të mbulojë koston e lëndimeve dhe aksidenteve të shkaktuara nga hobi. Sigurisht që ka sigurues që refuzojnë të japin përfitime dhe i referojnë ato tek siguruesi i aksidentit. Nëse kjo nuk është e disponueshme, i dëmtuari mbetet në kurriz të çështjes më të rëndë dhe duhet të përballojë vetë shpenzimet. Sigurimi i mirë shëndetësor, megjithatë, nuk do të përjashtojë sportet dhe hobi të rrezikshëm nga katalogu i shërbimeve dhe i bartë shpenzimet.

Në përgjithësi, ndërmarrjet e mira të sigurimit shëndetësor nuk japin pyetje të vazhdueshme në lidhje me ofrimin e shërbimeve, e gjithë burokracia mbahet brenda kufijve të menaxhueshëm. Kjo është një mangësi, të cilën shumë persona të siguruar kritikojnë kur pyeten për kënaqësinë e klientit të tyre. Atëherë ata deklarojnë se nuk do të vlerësonin veçanërisht pyetjet e shpeshta dhe detyrat administrative të sigurimit të tyre shëndetësor. Kjo pikë ka çuar tashmë në zhvlerësime të sigurimit shëndetësor në shumë vlerësime.

Kjo e bën unik sigurimin shëndetësor

Sigurimi i mirë shëndetësor karakterizohet nga fakti se është i pakomplikuar, ofron këshilla të mira dhe siguron shërbimet shtesë të dëshiruara. Kjo nuk është aspak çështje natyrisht dhe ka ende ofrues të cilët janë negativ në një krahasim të sigurimeve dhe vetëm e bëjnë të qartë se ata nuk janë veçanërisht miqësor ndaj klientit. Kompanitë e sigurimeve shëndetësore të renditura të parat në vlerësimet vazhdimisht kanë mbajtur të vetat në këto vende për vite me radhë dhe padyshim që mund të bindin me filozofinë e tyre të miqësisë dhe shërbimit ndaj klientit.

Avantazhet dhe disavantazhet e kompanive të sigurimeve shëndetësore

Sistemi social është pa dyshim i favorshëm, pasi të gjithë personat e siguruar paguajnë shpenzimet mjekësore për njëri-tjetrin. Të paktën kjo është ideja themelore, në raste individuale nuk ndodh gjithmonë kështu. Kompanitë e sigurimeve shëndetësore zvicerane ndryshojnë nga kompanitë e tjera të sigurimeve, siç janë kompanitë gjermane të sigurimeve shëndetësore. Këtu në Zvicër është zakon që të zgjidhni ndërmjet paguesit të niveleve dhe garancive të niveleve, dhe kjo vlen edhe për sigurimin ligjor. Kompanitë e sigurimeve shëndetësore gjithashtu ofrojnë këto avantazhe:

  • Sigurimi bazë

   Gjithçka është përfshirë në sigurimin bazë. Shërbimet mjekësore që ofrohen nga mjeku ose spitali përcaktohen me ligj. Nëse doni përfitime të mëtejshme, duhet t'i keni ato të mbuluara nga sigurime shtesë.

  • Më pak e shtrenjtë për fëmijët

   Fëmijët dhe adoleshentët deri në moshën 18 vjeç janë të siguruar më të lirë në sigurimin bazë shëndetësor. Shtë një kërkesë ligjore që kompanitë e sigurimeve duhet të ofrojnë prime më të lira për personat e siguruar të kësaj moshe. Kompanitë e sigurimeve shëndetësore shpesh ofrojnë prime më të lira për të rriturit e rinj deri në 25 vjeç, por kjo nuk kërkohet më nga ligji.

  • Kursimet e mundshme

   Modele të ndryshme të sigurimit shëndetësor lejojnë kursime të ndryshme. Këto zakonisht janë midis 20 dhe 30 përqind, gjë që varet nga modeli i zgjedhur. Sigurimi standard është më i shtrenjti, dhe është më i lirë me modelin e mjekut të familjes. Praktikuesi i përgjithshëm këshillohet gjithmonë së pari, i cili mund të caktojë provime të mëtejshme. Pastaj është modeli HMO, në të cilin të siguruarit vizitojnë një qendër shëndetësore në të cilën mund të gjenden mjekët më të rëndësishëm. Telemed është gjithashtu një model. Këshillimi përmes telefonit është i mundur, gjë që është e mjaftueshme për shumë ankesa. Një mjek atëherë shpesh nuk ka më nevojë të konsultohet, gjë që kursen shumë para për kompanitë e sigurimeve shëndetësore. Ata i kalojnë këto kursime te të siguruarit. Kohët e fundit ekzistojnë madje modele farmaci, në të cilat ilaçet e recetës merren në disa barnatore.

  • Mbrojtja individuale e mundshme

   Me sigurim shtesë, mbulimi i sigurimit shëndetësor mund të përshtatet individualisht me personin tuaj. Sigurimi plotësues nuk ka pse të merret nga i njëjti ofrues si sigurimi bazë. Shtë e rëndësishme të keni një krahasim të saktë të ofertave të sigurimeve, sepse përfitimet dhe primet shpesh ndryshojnë shumë. Kompanitë e sigurimeve shëndetësore në Zvicër nuk ofrojnë vetëm përparësi, por edhe disa disavantazhe:

  • ekskluzivitet

   Personat e siguruar zgjedhin një ekskluzivitet që përcakton shumën e zbritshme për shpenzimet mjekësore për një vit sigurimi. Pas kësaj, primet bëhen më të lira. Kjo do të thotë që primet më të larta janë për kontratat ku nuk është rënë dakord ose vetëm një ekskluzivitet i ulët. Primet më të ulëta janë për ekskluzivitetin më të lartë, i cili mund të vendoset në 2.500 CHF. Kush e di që duhet të presë kosto të lartë trajtimi duhet të vendosë ekskluzivitetin në vend të ulët, por më pas duhet të paguajë prime më të larta çdo muaj.

  • Sigurimi i secilit anëtar të familjes

   Ndërsa ekziston sigurimi familjar në Gjermani ku fëmijët mund të sigurohen falas me një prind, kjo nuk është e mundur në Zvicër. Këtu të gjithë duhet të sigurohen vetë dhe në përputhje me rrethanat paguajnë kontributin e tyre. Sidoqoftë, fëmijët janë të siguruar më lirë, kjo kërkohet me ligj nëse fëmija është mbi 18 vjeç. Ka edhe zbritje familjare që vlejnë, për shembull, nga fëmija i dytë ose i tretë dhe ulin ndjeshëm primet.

  • Shërbime shtesë të krahasueshme dobët

   Pa ndihmë profesionale nga një portal krahasimi, është pothuajse e pamundur të krahasohet detajisht sigurimi plotësues. Ato shpesh janë shumë të ndryshme. Jo vetëm që primet janë të ndryshme, përfitimet janë të ndryshme dhe duhet të krahasohen në detaje.

  • Kompanitë e sigurimeve shëndetësore ndryshojnë në çmim në varësi të kantonit

   Nuk ka asnjë normë të përgjithshme për kontributin që vlen për një kompani të sigurimeve shëndetësore. Përkundrazi, kontributet ndryshojnë në varësi të kompanisë së sigurimeve shëndetësore dhe kantonit. Ndërsa një sigurues mund të jetë i lirë në një kanton, është shumë më i kushtueshëm në një kanton tjetër. Kjo gjithashtu varet nga rajoni i primit, i cili përcaktohet me ligj dhe nga i cili ndonjëherë ka tre për kanton.

  • Supozime të ndryshme të kostos

   Kompanitë e sigurimeve shëndetësore nuk i mbajnë të gjitha shpenzimet në mënyrë të barabartë. Ekzistojnë të ashtuquajturat ilaçe pa etiketa që nuk kanë ende një aprovim të përgjithshëm, por tashmë përdoren në luftën kundër sëmundjeve të ndryshme (veçanërisht kancerit). Disa kompani të sigurimeve shëndetësore paguajnë për këto ilaçe pa etiketë, të tjerët jo.

Zbritje familjare: kush ofron sa?

Një fëmijë mund të regjistrohet për sigurim shëndetësor para lindjes. Pastaj jepet data e pritshme e lindjes. Pas lindjes, shtohet vetëm data e lindjes, dhe shoqëria e sigurimeve shëndetësore duhet të informohet për emrin e personit të ri të siguruar. Sigurimi plotësues gjithashtu mund të merret shumë lehtë përpara lindjes sepse asnjë kontroll shëndetësor nuk është i nevojshëm ose i mundur. Këto aspekte janë të rëndësishme për ju:

  • Sigurimi fillon në ditëlindjen e fëmijës dhe për këtë arsye mbrohet që ditën e parë të jetës së tij.
  • Ofruesi i sigurimit shëndetësor është lirisht i përzgjedhur, fëmija nuk ka pse të jetë i siguruar me atë të prindërve.
  • Përfitimet janë të njëjta për çdo sigurim shëndetësor.
  • Sigurimi shëndetësor mund të ndryshohet në fund të vitit kalendarik.

Përfitimet janë të njëjta për sigurimet për fëmijët, kështu që është veçanërisht e vlefshme të shikoni primet. Ligji i Sigurimeve Shëndetësore përcakton përfitimet që duhet të sigurohen nga kompanitë e sigurimeve shëndetësore, por primet përcaktohen nga vetë kompanitë e sigurimeve bazuar në kontributet e konkursit. Fëmija mund të përfshihet në një sigurim të veçantë të aksidenteve, por është gjithashtu e mundur që të përfshihet edhe sigurimi i aksidenteve në sigurimin shëndetësor. Sidoqoftë, kjo rrit kontributet.

Sipas Ligjit të Sigurimeve Shëndetësore, sigurimi familjar bazohet në tre kategori moshe:

  • Fëmijët deri në 18 vjet
  • Të rriturit e rinj nga 19 deri në 25 vjeç
  • Të rriturit mbi 26 vjeç

Të gjitha kompanitë e sigurimeve shëndetësore duhet të ofrojnë një tarifë më të ulët për fëmijët, dhe ka një premium të zvogëluar për të rinjtë. Kjo e fundit trajtohet në këtë mënyrë nga shumica e siguruesve shëndetësor, por nuk ka asnjë detyrim për ta bërë këtë. Nëse të rriturit e rinj do të përfshihen në sigurimin familjar, është e mundur që ata të mos marrin zbritje. Sidoqoftë, shumica e siguruesve shëndetësorë e shohin konkursin këtu, i cili ofron ulje çmimesh dhe vazhdon.

Zbritje të ndryshme familjare të mundshme

Kompanitë e sigurimeve shëndetësore në Zvicër ofrojnë zbritje të ndryshme familjare. Grupi Sanitas, i cili përfshin Sanitas dhe Compact si sigurim, dhe modeli special Assura ofrojnë një zbritje nga fëmija i dytë. Kompanitë e tjera të sigurimit shëndetësor në krahasim ofrojnë vetëm zbritjen e familjes nga fëmija i tretë. Në mënyrë të veçantë, këto janë:

  • Agrisano
  • Aquilana
  • Concordia
  • EGK
  • Helsana
  • KK Birchmeier
  • KK Lucerne rrethina
  • Emërimet e KK Visper
  • Provita
  • Progrès
  • Rhenusana
  • Sana24
  • SLKK
  • Sodalis
  • Stoffel
  • Sumiswalder KK
  • Swica
  • Visana
  • Viva Care

Një shembull:

Primi për fëmijën e parë është 83.30 CHF në muaj, ky kontribut duhet të paguhet edhe për fëmijën e dytë. Zbritja nga fëmija i tretë sjell primin në 41.70 CHF. Fëmija i katërt gjithashtu vlerësohet me këtë kontribut. Me katër fëmijë, kontributet do të ishin 250 CHF në muaj. Ajo bëhet më e lirë me zbritjen nga fëmija i dytë. Primi për fëmijën e parë është 65 CHF CHF dhe 62 CHF për fëmijën e dytë. Nga fëmija i tretë, 59,50 CHF në muaj. Në përgjithësi, kjo arrin në 238 CHF në muaj.

Informacioni i saktë është i mundur vetëm përmes një krahasimi të sigurimeve

Në rastin e një zbritje familjare, primet e sakta varen nga kantoni në të cilin mbajtësi i policës bazohet në familjen e tij. Një kompani e sigurimeve shëndetësore që është shumë e lirë në një kanton mund të jetë një zgjedhje e keqe në një pjesë tjetër të vendit. Këtu mund të kapërcehet nga konkursi, i cili është dukshëm më i lirë në këtë kanton. 

Si pjesë e një krahasimi të sigurimeve shëndetësore, është e mundur të gjeni sigurimin shëndetësor më të lirë për kantonin përkatës. Për më tepër, shuma e zbritjes së familjes varet nga cili model është zgjedhur. Sepse edhe me sigurimin familjar, ju mund të zgjidhni midis modelit standard dhe modelit të mjekut të familjes. Modelet e tjera janë tarifa HMO, në të cilën vizitohet një strukturë komunitare me disa mjekë, me ç'rast ky objekt merr një tarifë mujore të sheshtë nga sigurimi shëndetësor. 

Kjo parandalon trajtime të panevojshme të mëtejshme. Sasia e ekskluzivitetit reflektohet edhe në primet. Në të kundërt, nëse e vendosni ekskluzivitetin shumë të ulët, primet janë mjaft të larta. Me një zbritje të lartë prej 2,000 CHF ose 2.500 CHF në vit, primet janë të ulëta. Nëse të gjithë anëtarët e familjes janë të shëndetshëm dhe nuk pritet asnjë kosto e lartë trajtimi, ekskluziviteti mund të vendoset mjaft i lartë. Në rastin më të mirë, nuk është aspak e nevojshme sepse asnjë trajtim nuk është i nevojshëm.

Para se të zgjidhni një ofrues të sigurimit shëndetësor, gjithmonë duhet të bëni një krahasim të sigurimeve. Kjo do t'ju ndihmojë të gjeni ofertën më të lirë, e cila nga ana tjetër mund t'ju kursejë shumë qindra franga zvicerane në vit.

Pjesëmarrja në kostot e fitnesit: kush ofron sa?

Pjesëmarrja e sigurimit shëndetësor në kostot e fitnesit nuk është e mundur përmes sigurimit bazë, por vetëm përmes sigurimit plotësues. Jo të gjitha kostot mbulohen, por vetëm një pjesë e tyre, dhe jo të gjitha kompanitë e sigurimeve shëndetësore që ofrojnë një shërbim të tillë janë të mbuluara. Pasqyra e mëposhtme tregon se cilat kompani të sigurimeve shëndetësore kontribuojnë në kostot e fitnesit:

  • Atupri

   Sigurimi plotësues i Mivita mbulon primet për abonimet sezonale, gjysmë vjetore ose vjetore në qendrën e fitnesit. Asnjë kusht nuk i bashkëngjitet kësaj, por një dëftesë për pjesëmarrje duhet t'i dorëzohet siguruesit. Një maksimum prej 300 CHF subvencionohet në vit. Ju mund të aplikoni për sigurim deri në moshën 60 vjeç.

  • Concordia

   Sigurimet deri në moshën 65 vjeç mund të pranohen në Concordia. Sigurimet e rëndësishme plotësuese janë Natura dhe Natura Plus, të dyja japin një subvencion deri në 50 përqind të kostove të fitnesit ose një maksimum 200 CHF për zonë dhe vit kalendarik. Deri në CHF 500 do të rimbursohen për promovimin e shëndetit.

  • CSS

   Abonimi vjetor ose gjysëm-vjetor në qendrën e fitnesit subvencionohet, nuk ka kufij moshe. Subvencionohen deri në 50 përqind të kostove ose 350 CHF në vit. Një maksimum prej 600 CHF në vit është i mundur përmes kombinimeve të ndryshme të masave.

  • EGK

   Kufiri i moshës për përfshirje në sigurimin plotësues EGK Sun ose EGK Sun Basic M është 60 vjet. Tarifa Themelore rimburson deri në 150 CHF në vit, tarifa e Diellit deri në 360 CHF për vit kalendarik. Kjo përfshin të gjitha qendrat e fitnesit në Zvicër, ku mund të merret një abonim vjetor.

  • Glarner sigurimit shëndetësor

   Rregulloret në Glarus janë mjaft gjithëpërfshirëse. Kërkohet të paktën një abonim gjysëm viti, i cili mund të merret në të gjitha qendrat e fitnesit në Zvicër. Tarifa e Përgjithshme përfshin deri në 50 përqind ose max. Rikthehen 150 CHF në vit, deri në 300 CHF në tarifën premium. Tarifa Familjare dhe Familjare Flex mbulon deri në 200 CHF në vit, dhe deri në 500 CHF në një zonë të tërë parandalimi. Kufijtë e moshës për përfshirjen në tarifa janë 65 vjet (e përgjithshme) dhe 60 vjet për dy tarifat e tjera.

  • Groupe Mutuel

   Ekzistojnë tarifa të ndryshme, por grantet rregullohen në të njëjtën mënyrë në të gjitha tarifat. Deri në 200 CHF paguhen çdo vit për qendrën e fitnesit. Kufijtë e moshës janë midis 55 dhe 65 vjeç në varësi të tarifës.

  • Helsana

   Helsana përcakton mjaft bujarisht kërkesat për parandalimin e fitnesit. Possibleshtë e mundur që të keni një abonim mujor të subvencionuar, por gjithashtu mund të aplikoni për një kartë 10 ose një abonim vjetor për subvencionin. Ushtrimet e fitnesit duhet të kryhen në qendra me një udhëzues të certifikuar të fitnesit. Një subvencion prej 200 CHF për sipërfaqe dhe vit është në dispozicion, deri në 500 CHF për parandalim.

  • okk

   Të paktën një pajtim gjashtë-mujor duhet të jetë i disponueshëm; mosha maksimale prej 60 vjet vlen për përfshirje në sigurim. Një maksimum prej 300 CHF ose 50 përqind e kostove në vit do të subvencionohen.

  • Rhenusana

   Abonimi gjysmëvjetor ose vjetor subvencionohet, shumat e mundshme në tarifën e arit janë 200 CHF ose 75 përqind e kostove, në tarifën e platinës është deri në 400 CHF. Për më tepër, opsioni një plus mund të aplikohet, atëherë përsëri ekziston deri në 100 CHF në vit. Aplikantët deri në moshën 60 vjeç do të pranohen.

  • Sanitas

   Tarifa të ndryshme janë në dispozicion për pjesëmarrje në kostot e fitnesit, të paktën një abonim gjashtë mujor duhet të merret. Kontrata duhet të nënshkruhet në një palestër të certifikuar. Një maksimum prej 200 CHF subvencionohet në vit, dhe promovimi i shëndetit mbështetet me deri në 500 CHF.

Sigurimet e tjera shëndetësore që ofrojnë një subvencion janë SLKK (deri në 300 CHF në vit), Sumiswalder (subvencione midis 50 dhe 300 CHF në varësi të tarifës), Swica (midis 300 dhe 800 CHF në vit), dhe Sympany (200 CHF deri 300 CHF) Viti) dhe Visana (deri në 200 CHF në vit).

Modelet e sigurimeve shëndetësore në krahasim

Ekzistojnë modele të ndryshme të sigurimeve shëndetësore në Zvicër, të cilat ju paraqesim më poshtë:

modelpërshkrimpërfitimetdisavantazhet
Modeli tradicionalModeli tradicional karakterizohet nga mundësia e zgjedhjes së lirë të mjekut.
Ju mund të vendosni vetë se cilin mjek duhet të shkoni brenda kantonit tuaj.
Ju gjithashtu mund të shihni një specialist, për shembull nëse keni një kardiolog ose një mjek
Dermatologët kanë nevojë. Modeli tradicional është homologu i modeleve alternative,
por nuk ofron një zgjedhje falas të mjekut.
- zgjedhja falas e mjekut
- pak përpjekje administrative
- Data e përfundimit shtesë nëse ekskluziviteti është caktuar në 300 CHF
- asnjë detyrim për të raportuar pas një emergjence
- Primet nuk mund të zvogëlohen.
modeli i GPDuke marrë pjesë në modelin e mjekut të familjes, primet janë më të ulëta, kursimet 20 përqind
ose më shumë janë të mundshme. Personat e siguruar gjithmonë duhet të shohin mjekun e tyre të përgjithshëm dhe të trajtohen prej tyre
referuar një specialisti. Mjeku i familjes koordinon tërë trajtimin dhe kështu kontribuon
Shmangia e kostove të panevojshme për shkak të një trajtimi të mundshëm të dyfishtë.
- Të gjitha informacionet në lidhje me pacientin janë në dispozicion nga mjeku i familjes
- Shkëmbim profesional midis mjekut të familjes dhe specialistit të mundshëm
- Promovohet konkurenca midis specialistëve
- primet më të lira
- Kufizimi i pacientit në lidhje me zgjedhjen falas të specialistit
- Jo të gjitha kompanitë e sigurimeve shëndetësore ofrojnë modelin e mjekut të familjes
- Jo të gjithë mjekët janë në listat e kompanive të sigurimeve shëndetësore
- Kompanitë e sigurimeve shëndetësore shmangin kostot për çdo mendim të dytë të nevojshëm
modeli TelmedModeli Telmed është ende relativisht i ri dhe nuk përdoret akoma kudo. Trajtimi
gjithmonë inicohet nga një bisedë telefonike, gjatë së cilës një e shkurtër
Këshillimi është i mundur. Pastaj vendoset se si mund të duket trajtimi i planifikuar dhe
cilat ekzaminime janë të nevojshme. Para përdorimit të shërbimeve mjekësore,
Prandaj, telefononi personin e siguruar në një pikë kontakti.
- kursime të larta premium
- Aksesueshmëri e mirë e pikave të kontaktit
- Kursime të shpeshta për të vizituar një mjek sepse një zgjidhje tashmë mund të gjendet përmes telefonit
- Keqkuptime përmes diagnozës në distancë janë të mundshme
- Zgjedhja falas e mjekut shpesh është e kufizuar
- nuk rekomandohet për probleme të mëdha mjekësore
modeli HMOHMO është Organizata e Mirëmbajtjes së Shëndetit. Personat e siguruar gjithmonë kontaktojnë mjekun e familjes
në kontakt me një qendër lokale shëndetësore. Këtu ka edhe mjekë të tjerë
dhe specialistë për të gjetur, në mënyrë që trajtimi shpesh të bëhet në një shtëpi.
- primet më të lira (deri në 25 përqind)
- Rrjedhje e mirë e informacionit përmes mjekëve të caktuar përherë
- Ofertë e larmishme mjekësore në qendrat HMO
- asnjë zgjedhje falas e mjekut
- pak oferta HMO në zonat rurale

Nivelet e ekskluzivitetit në sistemin zviceran të sigurimeve shëndetësore

Në sistemin zviceran të kujdesit shëndetësor, të siguruarit përfshihen në koston e trajtimit të tyre. Kjo vlen për trajtimet normale, si dhe ekzaminimet parandaluese dhe qëndrimet në spital. Shërbimet që përdoren deri në arritjen e ekskluzivitetit duhet të paguhen vetë. Pas kësaj, pjesëmarrja planifikohet vetëm deri në maksimum 700 franga zvicerane ose 10 përqind e kostove.

Diplomime brenda sistemit të ekskluzivitetit

Të rriturit mund të zgjedhin ekskluzivitetin e tyre dhe të zgjedhin midis shumës minimale të 300 CHF dhe sasisë maksimale prej 2500 CHF. Ekskluzivitetet për fëmijë janë dukshëm më të ulëta. Ju mund të merrni pa asnjë zbritje dhe të siguroheni, por gjithashtu mund të jeni të siguruar për shumën maksimale të ekskluzivitetit të 600 CHF. Për shumicën e familjeve, çështja e sasisë së ekskluzivitetit të fëmijëve nuk lind; ekskluziviteti është vendosur në CHF 0 gjithsesi. Primet për fëmijë janë vetëm pak më të larta, kështu që ky vendim është i vlefshëm ekonomikisht në rast të sëmundjes më së voni.

Sa e lartë duhet të jetë ekskluziviteti?

Ekziston një rregull themelor kur përcaktohet shuma e ekskluzivitetit: sa më i lartë ekskluzivitet, aq më të ulëta janë primet mujore që duhet të paguhen dhe anasjelltas. Ekskluziviteti më i lartë i përzgjedhur është 2.500 CHF në vit, shuma më e ulët 300 CHF. Shumat e 600 CHF ose 1,500 CHF janë gjithashtu të mundshme dhe kanë një ndikim në shumën e kontributit. 

Secili person i siguruar vendos për vete se sa i lartë duhet të jetë kontributi i tij, me kursime deri në 44 përqind midis shumës minimale dhe maksimale. Zbritja e lartë është gjithmonë e vlefshme nëse një person i siguruar rrallë është i sëmurë ose nuk pret shpenzime të larta mjekësore. Ai duhet të marrë një sasi të madhe të përgjegjësisë personale dhe gjithashtu të vendosë financiarisht kur është koha për të shkuar te një mjek dhe kur teknika e pritjes është zgjidhja më e mirë.

Ekskluziviteti i ulët, nga ana tjetër, është ideal për të siguruar që presin kosto të larta të trajtimit. Më pas do të paguani kontribute më të larta çdo muaj, por përfitoni nga zbritja më e ulët. Për të vendosur se cili ekskluzivitet është i duhuri, statusi aktual ose i pritshëm shëndetësor duhet të merret në konsideratë.

Përshtateni ekskluzivitetin në situatën tuaj

Sigurisht, është e mundur të ndryshoni ekskluzivitet. Kjo është gjithmonë e mundur për vitin e ardhshëm të sigurimit, pas së cilës personi i siguruar mund të vendosë nëse do të ulë ose rrisë zbritjen. Nëse dëshironi të ulni ekskluzivitetin, duhet ta informoni kompaninë tuaj të sigurimeve shëndetësore deri në ditën e fundit të punës në nëntor, më së voni. 

Kontributi i ri mund të zbatohet pra nga 1 janari i vitit vijues. Ulja e ekskluzivitetit natyrisht që mund t’i njoftohet siguruesit shumë më herët.
Nëse dëshironi të rritni ekskluzivitetin, nuk keni nevojë të planifikoni për një afat të gjatë. Shtë e mjaftueshme që informacionet përkatëse t'i dërgoni siguruesit deri më 31 dhjetor të vitit kalendarik aktual. 

Rritja mund të përdoret më pas nga 1 janari. Këshillë: Rritja gjithashtu duhet të porositet në kohën e duhur në mënyrë që të mos ketë probleme me orarin për shkak të fundjavave të mundshme ose një postimi të vonuar.

Merrni ofertën më të mirë shpejt: ndryshimi i sigurimit shëndetësor u bë i lehtë

Krahasimi i kompanive të sigurimeve shëndetësore e tregoi edhe një herë: Ju jeni të siguruar me një kompani të konsiderueshme më të shtrenjtë të sigurimeve shëndetësore! Tani është koha për të mësuar në lidhje me opsionet për ndryshimin e ofruesve, të cilat nuk duhet të jenë problem me informacionin e mëposhtëm.

Informacione të rëndësishme për ndryshimin e sigurimit shëndetësor

Një arsye për ndryshimin e dëshiruar mund të rritet primet, një tjetër arsye për shërbimin e dobët. Ndoshta ju nuk mund të arrini një këshilltar të klientit ose kërkesa juaj u mor parasysh vetëm pas pyetjeve të përsëritura. Tani keni krahasuar kompanitë e sigurimeve shëndetësore dhe keni zbuluar se ndryshimi mund të ishte i vlefshëm. E rëndësishme të dini: Ndryshimi është shumë i lehtë, por kushte të ndryshme aplikohen në varësi të llojit të sigurimit (sigurim themelor ose shtesë).

Sigurimi themelor gjithmonë mund të anulohet në fund të vitit, kështu që është e thjeshtë të ndryshohen ofruesit. Ju duhet të shënoni 30 nëntor si periudha e njoftimit. Nëse kjo bie në fundjavë, afati përfundimtar është dita e fundit e punës në Nëntor.

Kur ndryshoni ofruesin e sigurimit plotësues, çështja trajtohet ndryshe, sepse nuk ka një periudhë të caktuar. Sidoqoftë, pasi që shumica e politikave janë të mbyllura për një vit, mund të anuloni vetëm në fund të vitit përkatës të sigurimeve. Sidoqoftë, viti i sigurimit mund të përfundojë në gusht, kështu që anulimi duhet të merret nga siguruesi deri në fund të korrikut. Ndonjëherë caktohen periudha të tjera njoftimesh. Këshillohet të hidhni një vështrim në kushtet e përgjithshme të sigurimit, në mënyrë që të mos humbni një afat kohor.

Ju duhet ta merrni parasysh këtë kur ndryshoni sigurimin tuaj shëndetësor

Mos krahasoni vetëm primet e siguruesve të ndryshëm dhe më pas kaloni te ofruesi më i lirë. Shtë gjithashtu e rëndësishme që të keni kujdes nga shërbimet. Në disa raste, një sigurues me çmim më të lartë mund të jetë zgjidhja më e mirë thjesht sepse ofron përfitime më të gjera ose shërbim më të mirë. Prandaj, ju mund të krahasoni pikë për pikë dhe gjithashtu të vini re kërkesat e veçanta që vlejnë, për shembull, për sigurimin plotësues për sa i përket kufirit të moshës.

Përfitimet në sigurimin bazë janë identike për të gjithë ofruesit, por ekskluziviteti mund të vendoset në nivele të ndryshme. Nga ana tjetër, kjo shkon paralelisht me shumat e ndryshme të primeve. Kur bëhet fjalë për përfitimet, nuk ka asgjë për të bërë mirë kur ndryshoni sigurimin tuaj bazë, por mund ta bëni atë kur të ndryshoni sigurimin tuaj shtesë. Këtu siguruesit individualë mund të përcaktojnë individualisht përfitimet e tyre, të cilat mund të çojnë në një ndryshim të madh në përfitime. Kjo nga ana tjetër varet nga primet mujore që duhet të paguani. Këshillë: Planifikoni kohë të mjaftueshme për krahasimin e sigurimit, në mënyrë që më vonë të mos jeni të befasuar nga një mungesë e padëshirueshme e përfitimeve!

Rastësisht, nuk është e mundur të shpëtosh nga rregullorja e sigurimit shëndetësor duke përfunduar kontratën. Citizendo qytetar zviceran duhet të ketë sigurim shëndetësor. Kjo do të thotë që ju duhet të bashkoheni me një kompani tjetër të sigurimeve pas ndërrimit.

Ju duhet ta kontrolloni këtë para se të ndryshoni

Shumë shpesh bëhet gabimi që personat e siguruar shikojnë vetëm kontributet që duhet të paguajnë çdo muaj ose në vit. Shtë e rëndësishme të dini se çfarë duan personat e siguruar nga sigurimi i tyre shëndetësor dhe cilat nevoja duhet të plotësohen. Ky mund të mos jetë një problem me sigurimin bazë, por kur bëhet fjalë për kalimin në sigurimin plotësues, konsiderata të tilla janë të rëndësishme. Para se të vendosni të ndryshoni sigurimin tuaj shëndetësor, merrni parasysh sa vijon:

  • Sa shpesh shkoni te mjeku?
  • Cilat janë kostot e kujdesit shëndetësor dhe sa e lartë duhet të jetë ekskluziviteti?
  • A doni të kontaktoni një konsulent gjatë gjithë orarit ose a është i mjaftueshëm shërbimi me email?

Shikoni një nga afër disa oferta dhe vendosni pasi të keni marrë parasysh me kujdes raportin e çmimit-performancës. Sigurohuni në përputhje me situatën tuaj individuale dhe kujdesuni për ndryshimin e planifikuar dhe përputhjen me periudhën e njoftimit në një fazë të hershme. Mos harroni gjithashtu konfirmimin e pranimit nga kompania e re e sigurimeve shëndetësore në mënyrë që të provoni mbulimin tuaj të sigurimeve në çdo kohë.

Përfundimi i sigurimit shëndetësor: mendoni për afatet

Në shumë raste, mund të jetë e vlefshme të anuloni sigurimin tuaj shëndetësor. Kjo vlen, për shembull, nëse primet janë rritur përsëri, por janë më të ulëta për siguruesit e tjerë. Në rastin e sigurimit plotësues, mund të jetë që përfitimet janë ulur, dhe për të gjitha ato që ju nevojiten. Nëse një krahasim i sigurimeve ka treguar që një kompani tjetër e sigurimeve shëndetësore është dukshëm më e lirë (jo vetëm për sa i përket çmimit, por edhe në aspektin e raportit çmim-performancë), duhet të anuloni sigurimin e mëparshëm.

Kur mund të anulohet sigurimi shëndetësor?

Kushtet e sakta të përfundimit janë përcaktuar në Kushtet e Përgjithshme të Sigurimit. Si rregull, është e mundur të anuloni sigurimin bazë brenda një muaji nga përfundimi i vitit të sigurimit. Afate të ndryshme zbatohen për sigurimin plotësues, në disa raste edhe tre muaj janë pajtuar. Mos harroni të paraqisni anulimin në kohë të mirë, sepse nuk llogarit datën e postës, por ditën e marrjes aktuale të letrës së përfundimit nga kompania e sigurimeve shëndetësore. Kjo do të thotë: bettershtë më mirë të lini disa ditë më herët sesa të largoheni shumë vonë!

Merrni kohë të mjaftueshme paraprakisht për të përgatitur përfundimin. Ju duhet të jeni në gjendje të tregoni sigurim shëndetësor, kështu që duhet të bëni një krahasim të sigurimeve herët. Krahasoni ofertat për sigurim shëndetësor saktësisht, sepse kjo është mënyra e vetme për të përcaktuar se cili ofrues ka raportin më të mirë të çmimit dhe performancës. Ju gjithashtu duhet të monitoroni ofruesin e zgjedhjes suaj. Nuk është e pazakontë që tarifat e reja të shpallen për vitin e ri të sigurimeve, i cili mund të jetë i vlefshëm. Në disa raste, siguruesi juaj gjithashtu ofron kushte më të mira nëse mësoni për planin tuaj të përfundimit.

A është përfundimi me të vërtetë një përfundim?

Të gjithë qytetarët e Zvicrës duhet të kenë sigurim shëndetësor. Prandaj, nuk mund thjesht të anuloni sigurimin ekzistues shëndetësor, duhet të keni një kompani tjetër të sigurimeve shëndetësore deri në mëngë. Anulimi i sigurimit bazë të detyrueshëm mund të jetë akoma një ide e mirë, sepse primet ndryshojnë nga ofruesi tek ofruesi. Kujdes: Për shkak të nxitimit vjetor të ndryshimit të shumë personave të siguruar, kompanitë e sigurimeve kanë një mal të madh të punës përpara tyre. Për ta, kjo do të thotë se ata janë duke qëndruar para një mali të lartë dosjesh që duhet të përpunohen. Prandaj është e këshillueshme që dorëzimi i njoftimit të bëhet në mënyrë që afatet e dhëna vërtet të përmbushen. Atëherë mund të uleni të qetë dhe të mos bëni asgjë tjetër. 

E rëndësishme: insistoni në një konfirmim të pranimit nga kompania e re e sigurimeve, në mënyrë që të mund të paraqisni sigurimin tuaj ekzistues shëndetësor ose mbulimin gjithëpërfshirës të sigurimeve në çdo kohë.

Arsyet e rëndësishme për përfundimin e sigurimit plotësues

Nëse anuloni me kohë, nuk është e nevojshme të deklaroni arsyet specifike të përfundimit. Pastaj thjesht mund të anuloni në fund të vitit të sigurimit dhe së shpejti do të merrni konfirmimin e kësaj. Sidoqoftë, nëse doni të anuloni para përfundimit të kontratës, kjo është e mundur vetëm për një arsye të rëndësishme. Një arsye e tillë mund të jetë rritja e primeve. Anulimi i përfitimeve nga katalogu i sigurimeve mund të përdoret gjithashtu si një arsye për përfundimin. 

Arsyet pse mund të ushtrohet një e drejtë e veçantë e ndërprerjes janë të ndryshme dhe përmenden në kushtet e përgjithshme të sigurimit. Sidoqoftë, këtu vlen edhe për sa vijon: Krahasoni ofruesit e ndryshëm në kohën e duhur, në mënyrë që të jeni plotësisht i mbrojtur përkundër përfundimit.

Sistemi i sigurimeve shëndetësore në Zvicër

Sistemi i sigurimeve shëndetësore në Zvicër është i ndarë në dy pjesë: Së pari, ekziston sigurimi themelor, i cili u nënshtrohet kërkesave të ligjit të sigurimeve shoqërore. Nga ana tjetër, ekziston sigurim shtesë, përmbajtja e së cilës bazohet në ligjin privat.

Sigurimi bazë sipas KVG

Sigurimi bazë është i detyrueshëm për të gjithë Zviceran dhe kjo që nga lindja. Të huajt që transferohen në Zvicër kanë tre muaj për të zgjedhur një kompani sigurimesh dhe për t'u pranuar atje. Kushdo që nuk e përmbush këtë detyrim do të caktohet sigurim, i cili jo domosdoshmërisht duhet të jetë më i lirë. Më pas shpërblimet kërkohen në mënyrë retrospektive, ku data e regjistrimit të personit të interesuar me komunitetin e tij është vendimtar.
Primet për sigurimin bazë janë rritur me vite dhe pothuajse janë dyfishuar që nga momenti i mijëvjeçarit. Arsyet për këtë janë përparimi mjekësor, kostot më të larta të trajtimit dhe një jetëgjatësi më e gjatë për të siguruarit.

Parimi i rëndësishëm për sigurimin bazë: Të gjitha trajtimet që mbulohen nga sigurimi duhet të jenë ekonomike dhe të përshtatshme. Trajtimet e panevojshme nuk paguhen! Përkundrazi, bëhet fjalë për përdorimin e metodës më të lirë të trajtimit për të ndihmuar pacientin.
Siguruesit bazë nuk lejohen të refuzojnë aplikantët, edhe nëse ata nuk janë në gjendje të mirë shëndetësore kur aplikojnë për sigurim. Pavarësisht nga mosha ose gjinia, si dhe nga sëmundja ose shëndeti, secili aplikant duhet të pranohet.

Personi i siguruar duhet të caktojë një kontribut në kosto, shuma maksimale e rënë dakord deri në 2500 CHF vlen si një kontribut në kostot e trajtimit për një vit. Franchise të ulëta rekomandohen për personat e siguruar me kosto të lartë shëndetësore, ndërsa ekskluzivitet i lartë për personat e siguruar me kosto të ulët shëndetësore. Ekskluziviteti gjithmonë mund të rregullohet, në mënyrë që të përshtatet me opsionet individuale dhe gjendjen tuaj shëndetësore.

Sigurimi plotësues sipas VVG

Sigurimi plotësues duhet të mbulojë fushat që nuk janë të përfshira në sigurimin bazë. E rëndësishme: Ekzistojnë shumë ofrues të ndryshëm, paketat e sigurimeve të të cilëve janë po aq të ndryshëm në çmim dhe në performancë. Prandaj, një krahasim i sigurimit është absolutisht i këshillueshëm përpara se të merret vendimi për ose kundër një siguruesi të sigurimit.
Për shembull, kostot e trajtimit sigurohen nga specialistë ose për qëndrime jashtë vendit, ilaçe alternative dhe vaksinime. Korrigjimet e dhëmbëve për fëmijë gjithashtu mbulohen nga këto politika sigurimesh, pasi këto nuk përfshihen në sigurimin bazë.

 Sigurimi plotësues i nënshtrohet ligjit privat dhe për këtë arsye nuk është i detyruar të pranojë disa aplikantë. Këshillë: Më mirë merrni sigurimin plotësues ndërsa jeni akoma i ri dhe i shëndetshëm, sepse atëherë rreziku i përjashtimeve ose refuzimeve është më i ulët.
E rëndësishme: Dallimet në çmim për sigurimin plotësues janë të konsiderueshme, kështu që këshillohet që të krahasohen ofruesit dhe primet e tyre. Ata janë kryesisht aktivë në të gjithë Zvicrën dhe nuk kufizohen vetëm në kantone të caktuara. Për më tepër, sigurimi shtesë nuk duhet të merret nga ofruesi i sigurimit bazë, ju mund të zgjidhni dy sigurues krejtësisht të ndryshëm këtu.

Cila është sigurimi bazë?

Sigurimi bazë duhet të merret në Zvicër, ai është ligjërisht i detyrueshëm. Shërbimet që do të ofrohen nga kompania e sigurimeve janë gjithashtu të detyrueshme. Në këtë pikë, ofruesit e sigurimit shëndetësor nuk ndryshojnë nga njëri-tjetri, të gjithë duhet të ofrojnë të njëjtat shërbime themelore. Sidoqoftë, diferencat e mundshme mund të arrihen përmes sigurimit shtesë, i cili përfaqëson mbrojtje individuale të sigurimit.

Fakte të rëndësishme me pak fjalë

Ofruesi i sigurimit shëndetësor është lirisht i përzgjedhur dhe duhet ta pranojë aplikantin. Fushat e sëmundjes, aksidentit dhe maternitetit janë të siguruara, megjithëse mbrojtja nga aksidentet nuk është e nevojshme të sigurohet. Kushdo që punon të paktën tetë orë në ditë është i siguruar nga aksidentet përmes punëdhënësit të tij dhe nuk ka pse të sigurojë ndonjë mbrojtje private shtesë. Sidoqoftë, nëse nuk jeni duke punuar, punoni vetëm me kohë të pjesshme ose veproni në mënyrë të pavarur, duhet të merrni sigurimin e aksidenteve në mënyrë private ose përmes kompanisë së sigurimeve shëndetësore. Fëmijët gjithashtu duhet të sigurohen këtu.

E rëndësishme: përfitimet janë të njëjta për të gjitha kompanitë e sigurimeve shëndetësore, por vlen të krahasohen ofertat e sigurimeve. Sepse ndryshojnë në sasinë e primeve? Duke pasur parasysh faktin se shërbimet janë të njëjta, mund të zgjidhet ofruesi më i lirë. Shuma e primeve bazohet në kritere të ndryshme, të tilla si mosha dhe vendi i vendbanimit të të siguruarit, modeli i zgjedhur i sigurimit dhe shuma e zbritjes së rënë dakord në vit.

E rëndësishme të dini: Sigurimi shëndetësor nuk mbulon tërë koston e një trajtimi, ju duhet të ndani vetë shpenzimet me një të zbritshëm dhe të zbritshëm. Zbritja duhet të jetë së paku 300 CHF për një të rritur dhe nuk vlen për fëmijët. Sa më i lartë ekskluzivitet, aq më i madh është kursimi i primit.
Zbritja përcaktohet gjithashtu dhe është 10 përqind e sasisë së trajtimit deri në një maksimum 700 CHF. Për fëmijët, shuma maksimale është përgjysmuar në 350 CHF. Ju duhet ta paguani këtë zbritje kur ekskluziviteti është përdorur.

Përfitimet themelore të sigurimit

Pasqyra e mëposhtme tregon përfitimet që sigurohen nga sigurimi bazë dhe që kërkohen me ligj:

  • Shërbime të përgjithshme

   Kjo përfshin qëndrime ambulatore dhe spitalore në spital. Trajtimet duhet të kryhen në një spital në kantonin tuaj. Përjashtimi i vetëm është nëse trajtimi i nevojshëm nuk mund të kryhet në kanton sepse është shumë komplekse dhe kërkon njohuri të ndryshme mjekësore. Në çdo rast, personi i siguruar duhet të kontribuojë 15 CHF në ditë në shpenzimet e spitalit. Nëse dëshironi më shumë sesa rehatia e zakonshme, trajtimet në spital duhet të mbulohen nga sigurime shtesë. Trajtimet dhe ekzaminimet, si dhe masat e kujdesit që kryhen gjatë vizitave në shtëpi, ambulantë, në një shtëpi pleqsh ose spitali janë gjithashtu të siguruar. Personi i siguruar mund të zgjedhë një model të sigurimit shëndetësor për këto shërbime: Modelet HMO, Telmed dhe mjekët e familjes janë në dispozicion.

   Përfitimet e përgjithshme të sigurimit bazë përfshijnë gjithashtu trajtime që duhet të sigurohen me urdhër të një mjeku. Këto përfshijnë, për shembull, trajtime të fizioterapisë, terapi profesionale, këshilla ushqyese, këshilla për diabetin, terapinë e të folurit dhe shërbimet e infermierisë. Për më tepër, shërbimet e kujdesit, trajtimet spa, operacionet e shpëtimit dhe aplikimet e mjekësisë alternative janë pjesë e shërbimeve të përgjithshme.

   Kujdes: Shërbimet jashtë vendit sigurohen vetëm për raste urgjente dhe kufizohen në sasinë. Për këtë është e këshillueshme që të merrni sigurimin e udhëtimit në mënyrë që mbrojtja shëndetësore të garantohet me pushime.

  • drogë

   Urdhri i Përfitimeve të Infermierisë përmban një listë të analizave dhe produkteve medicinale që janë të mbuluara nga sigurimi shëndetësor.

  • objekte

   Urdhri i Përfitimeve të Infermierisë gjithashtu përfshin mjete dhe sende që janë të nevojshme për një ekzaminim dhe trajtim dhe përdorimi ose aplikimi i të cilave është bartur nga sigurimi shëndetësor.

  • Shtatzënia dhe amësia

   Kontrollet gjatë dhe pas shtatëzanisë mund të kryhen nga mamitë dhe mjekët, kostoja e të cilave përballohet nga sigurimi shëndetësor. Shtatë ekzaminime rutinë me dy ekzaminime me ultratinguj dhe kontrolle pas lindjes janë të përfshira në katalogun e shërbimit të siguruesit shëndetësor.
   E rëndësishme: Shtatzënia dhe përfitimet e lehonisë nuk i nënshtrohen një zbritjeje ose të zbritshme. Nëse gruaja dëshiron të zgjedhë mjekun ose maminë gjatë lindjes në spital, ajo duhet të marrë një sigurim shtesë që mbulon këtë pikë.
   Përfundimi i pandëshkuar i shtatzënisë paguhet në përputhje me kërkesat e Nenit 120 SCC.

  • defekte të lindura

   Nëse ka defekte të lindjes që nuk janë të përfshira në sigurimin e aftësisë së kufizuar, përfitimet do të paguhen gjatë trajtimit nga sigurimi i rregullt shëndetësor.

  • dentar trajtim

   Shpenzimet e trajtimit për sëmundje të pashmangshme dhe serioze të sistemit të përtypjes rimbursohen, me kusht që kjo sëmundje të jetë e lidhur me një sëmundje të përgjithshme. Në varësi të ekzistencës së policave të tjera të sigurimeve, trajtimi pas aksidenteve është i mbuluar gjithashtu. Trajtimi i kariesit, restaurimi i mbushjeve të amalgamit ose një korrigjim i pozicionit të dhëmbit, megjithatë, nuk janë pjesë e përfitimeve të sigurimit bazë. Këshillë: Kjo kërkon një sigurim shtesë, i cili duhet të merret sa më shpejt që të jetë e mundur, veçanërisht për fëmijët.

  • Kujdesi mjekësor

   Sigurimi themelor mbulon ekzaminime të ndryshme mjekësore parandaluese, por këto duhet të kryhen ose urdhërohen nga një mjek. Kjo përfshin ekzaminim për fëmijë, shfaqje të ndryshme, teste HIV, vaksinime për fëmijë dhe ekzaminim të kancerit. Kjo gjithashtu përfshin profilaksinë e vitaminave dhe masa të tjera parandaluese.

  • aparati vizual

   Sigurimi themelor mbulon përfitimet që kërkohen për ndihmat vizuale nëse këto ndihma vizuale janë të destinuara për fëmijë. Të rriturit, nga ana tjetër, vetëm rimbursohen pjesërisht për kostot ose nëse ekziston një sëmundje specifike. Edhe pas operacionit të syrit, syzet dhe lentet e kontaktit paguhen me kosto.

Offerfarë ofrojnë sigurimet plotësuese?

Përveç sigurimit themelor, mund të merret e ashtuquajtura sigurim plotësues. Këto plotësojnë përfitimet që kërkohen me ligj dhe mbulohen nga sigurimi bazë. Shërbimet e ofruara nga ofruesit ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme në disa raste. Kjo vlen edhe për primin, i cili llogaritet sipas rrezikut të siguruar dhe moshës së mbajtësit të policës.

Sigurimi ambulant dhe spitalor

Dy linjat e sigurimit? Sigurimi plotësues ambulant? dhe? Sigurim plotësues spitalor? ndryshojnë kryesisht në shërbimet që kryhen. Në rastin e sigurimit plotësues ambulant, këto janë:

  • Masat parandaluese shëndetësore
  • Vaksinimet (gjithashtu vaksinimet e udhëtimit)
  • cures
  • Infermierinë dhe punët e ndihmës shtëpiake
  • aparati vizual
  • ndihmat mjekësore dhe infermierore
  • Transporti në raste urgjente dhe për zhvendosje, si dhe shpenzimet për shpëtim dhe shërim
  • Kostot dentare, masat në fushën e kirurgjisë maksilofaciale
  • Trajtimet jashtë vendit

Kostot që rimbursohen nga sigurimi gjithnjë mbulohen me një shumë maksimale. Costsdo kosto shtesë duhet të përballohet nga personi i siguruar.
Përfitimet e siguruara nga sigurimi spitalor plotësues janë si më poshtë:

  • në rastin e një reparti gjysëm privat, një dhomë dyshe paguhet në spital, dhe trajtimi është përgjegjësi e mjekut të vjetër
  • në rastin e një reparti privat, një dhomë e vetme paguhet në spital; trajtimi është përgjegjësi e mjekut kryesor
  • në rastin e modeleve Flex, departamenti përzgjidhet vetëm kur vizitohet spitali, dhe pacientët marrin pjesë në kostot e trajtimit
  • Nuk ka zgjedhje falas të mjekut për modelet e hotelit; paguhet një dhomë e vetme ose dyshe
  • Në repartin e përgjithshëm, shpenzimet për trajtimin spitalor jashtë kantonit tuaj janë të mbuluara, dhe përfitimet sigurohen nga sigurimi bazë nëse trajtimi i nevojshëm në kantonin tuaj nuk është i mundur

Zgjedhja e spitalit nganjëherë është e kufizuar nëse sigurimi shëndetësor siguron një listë të spitaleve ku mund të zgjidhni. Për këtë, primet që duhet të paguhen janë më të ulëta.

Zgjedhja falas e siguruesit

Nuk është e nevojshme të sigurohet sigurim plotësues me të njëjtin sigurues përmes të cilit drejtohet edhe sigurimi themelor. Këtu mund të zgjidhen dy kompani krejtësisht të ndryshme të sigurimeve shëndetësore, të cilat kanë përparësinë e madhe të kontrollit të kostos. Ju mund të merrni sigurimin bazë dhe plotësues nga kompania e sigurimeve shëndetësore që është më e lirë për ju. Në disa raste, siguruesit kërkojnë që sigurimi themelor gjithashtu të mbahet me vete nëse duhet të merret sigurimi shtesë. 

Zbritjet janë gjithashtu të mundshme, të cilat ofrohen nëse të dy policat e sigurimit kryhen me një ofrues. Por, edhe nëse vetëm kombinimi i sigurimit bazë dhe plotësues është i mundur, sigurimi themelor më vonë mund të anulohet me këtë ofrues dhe të merret lehtësisht me një ofrues tjetër. Ju vetëm duhet të krahasoni rregullisht kostot dhe të keni kujdes në ofertat e siguruesve individual. Atëherë do të gjeni gjithashtu ofertën më të mirë që mund t’ju kursejë më shumë para. Ju mund të bëni krahasime të tilla direkt këtu në neotralo.ch!

Kompanitë e sigurimeve shëndetësore në Zvicër: një përmbledhje

Tabela e mëposhtme tregon kompanitë zvicerane të sigurimeve shëndetësore dhe një shembull llogaritjeje për një person të siguruar. Ai lindi në 1970 dhe zgjodhi një ekskluzivitet prej 2.500 CHF për sigurimin e tij themelor.

sigurimadresëtelefonNumri i të siguruarvekantonShembull çmimi në muaj në CHF
AssuraAvenue Charles Ferdinand Ramuz 70 1009 Pully021 721 44 11rreth 1.1 miliontë gjithë264,90
Sigurimi shëndetësor AtupriZieglerstrasse 29, 3000 Bern 65031 555 09 11nuk përmendettë gjithë294,60
Sigurimi shëndetësor Avenir AGRue de Cedres 5, 1919 Martigny0848 803 111rreth 1.4 miliontë gjithë289,10
ConcordiaBundesplatz 15, 6002 Lucern041 228 01 11nuk përmendettë gjithë392,70
Sigurimi shëndetësor CSS AGTribschenstrasse 21, 6002 Lucern058 277 11 11rreth 1.3 miliontë gjithë418,20
Sigurimi shëndetësor i lehtë Sana AGRue de Cedres 5, 1919 Martigny0848 803 111rreth 200,000të gjithë316,20
Sigurim Helsana LtdZürichstrasse 130, 8600 Dübendorf043 340 11 11rreth 1.9 miliontë gjithë379,20
Sigurimi shëndetësor Intras AGTribschenstrasse 21, 6002 Lucern058 277 11 11nuk përmendettë gjithë385,70
Sigurimi shëndetësor i TMK-së AGWankdorfallee 3, 3014 Bern058 310 91 11nuk përmendettë gjithë396,80
Sigurim shëndetësor BirchmeierHauptstrasse 22, 5444 Künten056 485 60 40rreth 4500të gjithë
Sigurimi shëndetësor insuranceKKBahnhofstrasse 13, 7302 Landquart058 456 10 10rreth 395,000të gjithë360,30
Sigurimi shëndetësor Philos AGRue de Cedres 5, 1919 Martigny0848 803 111rreth 260,000të gjithë384,10
Sigurimi shëndetësor Progrès AGZürichstrasse 130, 8600 Dübendorf043 340 11 12rreth 1.9 miliontë gjithë288,30
Sanitas Grundversicherungen AGJägergasse 3, 8021 Cyrih044 298 63 00rreth 820,000të gjithë317,40
Sigurimi shëndetësor i Swica AGRömerstrasse 38, 8401 Winterthur052 244 22 33nuk përmendettë gjithë333,50
Sigurimi shëndetësor Agrisano AGLaurstrasse 10 5201 Brugg056 461 71 11rreth 150,000të gjithë325,50
AMB Assurances SARoute de Verbier 13, 1934 Le Châble058 758 60 70rreth 13.400të gjithë383,20
Sigurimi i AquilanaBruggerstrasse 46, 5400 Baden056 203 44 44rreth 42,000të gjithë310,90
Sigurimi i ArcosanaTribschenstrasse 21, 6005 Lucern058 277 11 11rreth 1.7 miliontë gjithë353,10
Caisse-maladie Vallée d'EntremontVendosni Centrale 5, 1937 Orsieres027 783 25 87nuk përmendetWallis
Cassa da malsauns LUMNEZIANASumsiaras 117B, 7144 Lumnezia081 931 35 35nuk përmendetGrisons
Grundversicherungen AG kompaktJägergasse 3, 8004 Cyrih044 298 63 00rreth 70,000të gjithë368,40
Sigurimi shëndetësor EGKBrislachstrasse 2, 4242 Laufen061 765 51 11rreth 85,000të gjithë371,10
Sigurimi shëndetësor EinsiedlerHauptstrasse 61, 8840 Einsiedeln055 412 23 18rreth 4,000Lucerne, Glarus, Nidwalden, St. Gallen, Obwalden, Schwyz, Uri, Cyrih, Zug433,80
GALENOS AGMilitaerstrasse 36, 8004 Cyrih044 245 88 88rreth 14,200të gjithë355,40
Kooperativa e Sigurimeve Shëndetësore GlarusSernftalstrasse 33, 8762 Schwanden055 642 25 25rreth 7.700Glarus, St. Gallen, Schwyz
Kooperativa e Sigurimeve Shëndetësore SteffisburgUnterdorfstrasse 37, 3612 Steffisburg033 439 40 20rreth 8,700Aargau, Bern, Nidwalden, Obwalden, Cyrih, Solothurn
Sigurimi shëndetësor komercial në BernNeuengasse 20, 3011 Bern031 310 11 11nuk përmendet
Sigurimi shëndetësor HOTELARue de la Gare 18, 1820 Montreux021 962 49 49nuk përmendettë gjithë
Kompania e sigurimeve shëndetësore KKV VisperterminenQendra e shërbimit, 3932 Visperterminen027 948 00 50rreth 4,400Valais, rajoni 2
Sigurimi shëndetësor i KLuGGubelstrasse 22, 6300 Zug041 724 32 78rreth 4500të gjithë362,55
Kolping Krankenkasse AGSpiegelgasse 12, 4002 Basel044 824 80 70rreth 11,700të gjithë398,30
Instituti i Sigurimeve Shëndetësore IngenbohlPostfach 57, 8840 Einsiedeln041 825 22 37rreth 628Aargau, Appenzell Innerrhoden, Appenzell Ausserrhoden, Bern, Basel-Landschaft, Basel-Stadt, Freiburg, Geneva, Graubünden, Jura, Lucerne, Nidwalden, Obwalden, St. Gallen, Solothurn, Schwyz, Thurgau, Ticino, Uri, Vaud Zug, Cyrih
Sigurimi shëndetësor në brendësi të LucerneLuzernstrasse 19, 6144 Zell041 989 70 00rreth 21.200Aargau, Bern, Lucerne, Nidwalden, Obwalden, Solothurn, Schwyz, Uri, Zug, Cyrih351,95
Sigurim shëndetësor i thjeshtëFleta 1 3907 Simplon027 979 14 39nuk përmendetRrethi Simplon
Sigurimi shëndetësor SLKKHofwiesenstrasse 370, 8050 Cyrih044 368 70 30rreth 21,000Aargau, Appenzell Innerrhoden, Appenzell Ausserrhoden, Bern, Basel-Landschaft, Basel-Stadt, Freiburg, Glarus, Graubünden, Lucerne, Nidwalden, Obwalden, St. Gallen, Schaffhausen, Solothurn, Schwyz, Thurgau, Uri, Zug, Rajoni 2295,30
Sigurimi shëndetësor i stofelitBahnhofstrasse 63, 8887 Melët081 723 56 09rreth 1.200Glarus, Graubünden, St. Gallen
Sigurimi shëndetësor i KSM ZvicërDielsdorferstrasse 1, 8173 Neerach043 433 20 40nuk përmendet
Sigurimi shëndetësor i KVF AGBahnhofstrasse 13, 7302 Landquart058 456 10 10rreth 11.800të gjithë360,30
Moove Sympany AGSpiegelgasse 12, 4002 Basel058 262 30 00rreth 8,300të gjithë384,50
Sigurimi shëndetësor mutuel AGRue des Cedres 5, 1920 Martigny0848 803 111rreth 373.500të gjithë309,20
ProvitaRömerstrasse 38, 8400 Winterthur052 244rreth 69.800të gjithë326,80
RhenusanaHeinrich-Wild-Strasse 210, 9435 Heerbrugg071 727 88 00rreth 9,000të gjithë378,70
Sana24 AGWeltpoststrasse 17-21, 3000 Bern031 357 91 11rreth 63.500të gjithë323,50
Sanagate AGTribschenstrasse 21, 6005 Lucern0800 347 358rreth 98,000të gjithë339,10
fondi shëndetësor i sanavalValléstrasse 146E, 7132 Vals081 935 11 44rreth 4,000Grisons
Grupi shëndetësor SodalisBalfrinstrasse 15, 3930 Visp027 948 14 00rreth 36,000Bern, Valais
Fondacioni i Sigurimeve Shëndetësore WädenswilSchönenbergstrasse 28, 8820 Waedenswil043 477 71 71rreth 11,000Aargau, Schwyz, Zug, Cyrih308,80
Sigurimi shëndetësor SumiswalderSpitalstrasse 47, 3454 Sumiswald034 432 30 60rreth 26,000Aargau, Appenzell Innerrhoden, Appenzell Ausserrhoden, Bern, Basel-Landschaft, Basel-Stadt, Freiburg, Glarus, Graubünden, Lucerne, Nidwalden, Obwalden, St. Gallen, Schaffhausen, Solothurn, Schwyz, Thurgau, Uri, Vichis358,90
SUPRA 1846 SARue des Cedres 5, 1920 Martigny0848 803 111rreth 148.600të gjithë445,30
Visana AGWeltpoststrasse 17-21, 3000 Bern031 357 91 11rreth 471.700të gjithë343,70
Vita surselvaBahnhofstrasse 33, 7130 Ilanz081 925 61 60rreth 3,200të gjithë376,50
Vivacare AGWeltpoststrasse 17-21, 3000 Bern031 357 91 11rreth 45.200të gjithë443,30
Vivao Sympany AGSpiegelgasse 12, 4002 Basel058 262 42 00rreth 149.600të gjithë297,30

 

Rritet primi i sigurimit shëndetësor dhe zhvillimi i tyre në Zvicër vitet e fundit

Dukej të ishte një lajm i mirë për vitin 2020 kur Zyra Federale e Shëndetësisë njoftoi se rritja e primeve për kompanitë e sigurimeve shëndetësore do të ishte vetëm 0.2 përqind mesatarisht. Në dhjetë kantone, primet madje pritej të binin. Kantonet e Bernit, Cyrihut dhe Basel-Stadt ishin veçanërisht të kënaqur sepse përgjithësisht konsiderohet se janë disa nga kantonet më të shtrenjta për sa i përket primeve të sigurimit shëndetësor.

Tendencë e njëanshme

Edhe nëse kjo rritje ishte më pak e fortë se sa kishte frikë, ajo megjithatë nënvizon trendin rritës të primeve në vitet e fundit. Kontributet u rritën çdo vit, edhe nëse disa grafika tregojnë një kurbë zigzag. Përjashtimi i vetëm ishte viti 2008, kur primet e sigurimit shëndetësor nuk u rritën. Të gjithë personat e siguruar preken nga këto rritje, sepse gjithmonë është sigurimi bazë. Meqenëse sigurimi i detyrueshëm shëndetësor u fut në Zvicër, primet gjithmonë janë rritur me rreth 3.8 përqind. Zhvillimi dukej kështu:

  • Në 1996 primi mesatar ishte rreth 128 CHF në muaj
  • ndërkohë, primet mesatare janë tashmë më shumë se 315 CHF në muaj
  • Rritja më e madhe është parë tek të rinjtë e rritur, megjithëse primet për këtë grup ranë pak në vitin 2019
  • të rriturit e rinj paguajnë rreth 274 CHF në muaj (primet më shumë se dyfishi që nga viti 2000)
  • kontribute të dyfishta për grupe të tjera të sigurimeve që nga momenti i mijëvjeçarit
  • Kontribimet për fëmijë u rritën mesatarisht nga 52 CHF në 100 CHF
  • Kontribimet për të rriturit u rritën nga 188 CHF në 374 CHF mesatarisht

Edhe pse rrogat në Zvicër janë rritur që nga fillimi i mijëvjecarit, ato nuk mund të vazhdojnë me rritjen e primeve të sigurimeve shëndetësore me një rritje mesatare prej 31 përqind. Këto u rritën me rreth 143 përqind! Nëse nuk krahasoni rregullisht primet këtu dhe kaloni te siguruesit më të lirë, duhet të jetoni me një ndryshim gjithnjë e më të madh midis të ardhurave dhe primeve për kompaninë e sigurimeve shëndetësore.

Barra për familjet

Meqenëse të gjithë në Zvicër duhet të marrin vetë sigurimin, familjet me fëmijë rëndojnë veçanërisht për shkak të rritjes së kontributeve të sigurimit shëndetësor. Sondazhet kanë treguar se në ekonomitë familjare të dobëta rreth 14 përqind e të ardhurave duhet të shpenzohen vetëm për sigurime shëndetësore. Prandaj nuk është për t'u habitur që thirrjet për një kufi të sipërm po bëhen më të zhdrejtë dhe se primet duhet të jenë vetëm një maksimum prej 10 përqind e të ardhurave shtëpiake. Ndërkohë, madje ka edhe koleksione nënshkrimesh që merren me faktin se kostot e shëndetit nuk mund të rriten më shpejt. Ata duhet të përshtaten me ekonominë e përgjithshme dhe pagat dhe nuk duhet të shtyhen të zbuluara.

Këtu në neotralo.ch ju keni mundësinë të krahasoni primin tuaj të sigurimit shëndetësor falas dhe të gjeni ofertën më të mirë për ju. Veproni shpejt sepse kjo është mënyra e vetme për të kursyer para. Dhe ia vlen sepse hendeku midis ofruesit më të lirë dhe më të shtrenjtë të sigurimit shëndetësor vazhdon të zgjerohet.