A mund ta ndryshoj sigurimin shëndetësor gjatë shtatëzanisë?

Shumë ndryshime në jetën e një gruaje shtatzënë me një shtatëzani dhe një foshnjë. Parashikimi është shumë i madh: Jo vetëm që kushtet e jetesës duhet të planifikohen në mënyrë optimale për fëmijën, duhet të vendoset ngjyra e murit dhe të parat që janë në sirtar, por edhe disa vizita te mjeku janë tani pjesë e programit. 

Nuk është pa arsye që shumë gra shtatzëna të hutohen nëse është e mundur të ndryshohet sigurimi shëndetësor gjatë shtatëzanisë.

Kërkesat për një ndryshim në shtatëzani

Në parim, sigurimi bazë mund të përfundojë gjatë shtatëzanisë pa ndonjë problem të mëtejshëm. Kërkesat për një ndryshim në shtatëzani janë të njëjta me një ndryshim normal:

  • Nuk duhet të ketë prime ose fatura të papaguara.
  • Periudha e njoftimit deri më 30 nëntor duhet të regjistrohet. (Vëmendje: Pritja aktuale vlen, dhe jo postar!)

Shtatzënia nuk është sëmundje

Shumë gra kanë paqartësi në lidhje me zgjedhjen e ekskluzivitetit. Por këtu është shumë e qartë: shtatzënia nuk është sëmundje dhe të gjitha përfitimet mjekësore gjatë shtatëzanisë mbulohen nga sigurimi themelor i detyrueshëm. Prandaj gratë pa probleme shëndetësore mund të zgjedhin ekskluzivitetin me 2500 CHF, pasi ato nuk preken nga shtatzënia.

Përdorni zbritjet familjare

Nuk ka zbritje familjare për kujdesin parësor, por fëmija i palindur mund të regjistrohet në kompaninë e sigurimeve shëndetësore. Nuk ka rëndësi nëse babai i fëmijëve është i regjistruar me të njëjtën sigurim shëndetësor si nëna dhe fëmija. Si çdo vit, një krahasim premium është i vlefshëm për çdo qytetar zviceran.

Sigurimet plotësuese megjithatë sigurohen me zbritje familjare. Shumë kompani të sigurimeve shëndetësore ofrojnë zbritje nëse disa fëmijë janë të siguruar me një fond të sigurimit shëndetësor dhe përsëri nëse prindërit janë regjistruar edhe në të njëjtin sigurues.

Shënoni periudhën e pritjes

Megjithatë, me sigurimin plotësues, situata është e ndryshme nga ajo me sigurimin bazë: nëse nëna dëshiron të përdorë përfitimet shtesë përkatëse për lindjen dhe shtatzëninë, ajo nuk mund të ndryshojë më sigurimin plotësues. Ka një periudhë pritjeje prej nëntë deri në dymbëdhjetë muaj për përfitimet e lehonisë.

Benefitsfarë përfitimesh ofrojnë ofruesit e sigurimit shëndetësor gjatë shtatëzanisë?

Përfitimet themelore të sigurimit mbulojnë koston e shtatzënisë. Nuk është e nevojshme të sigurohet sigurim shtesë për shtatëzani, përveç nëse gruaja shtatzënë dëshiron të marrë një trajtim mjekësor privat.

Shërbimet e marra përsipër

ndoshta nuk është marrë përsipër

- kontrolli

- lindja

- mami

- spital

- Këshillë pasuese

- Këshillë për ushqyerjen me gji

- ultratinguj

- nëse ekziston një rrezik i shtuar: ekzaminimi i lëngut amniotik dhe ekzaminimi i placentës

- spitali ose vendlindja e preferuar

- kurse përgatitore që nuk zhvillohen nga mamitë

Nga java e 13-të e shtatëzanisë, shpenzimet që lidhen me shtatzëninë përballohen, por nëse shfaqen komplikime deri atëherë, ato konsiderohen të jenë një sëmundje para arkëtimit. Ashtu si me një sëmundje normale, gruaja shtatzënë duhet të kontribuojë në shpenzimet.

Nga java e 13-të e tutje, të gjitha kostot e tjera do të paguhen pa kontribut të zbritshëm, të zbritshëm ose spitalor.

Rregullimi i ri: Më shumë teste gjaku trisomie për nënën dhe fëmijën

Prej disa kohësh, kompanitë e sigurimeve shëndetësore kanë mbuluar gjithashtu koston e testeve të gjakut për gratë shtatzëna në kushte të caktuara. Këto teste kanë për qëllim të tregojnë nëse fetusi ka trisomi 21 - i ashtuquajturi sindromi Daun. 

Meqenëse siguruesit shëndetësorë zviceranë e kanë vënë në dispozicion këtë ofertë, gjithnjë e më shumë gra në të gjithë vendin po e përdorin atë. Zyra Federale e Shëndetit Publik shpreson që kjo masë të zvogëlojë numrin e ekzaminimeve invazive falë testeve. 

Më në fund, testet e lëngut amniotik çojnë automatikisht në parakrahim ose keqtrajtim në një përqind të të gjitha rasteve. Kjo normë duhet të minimizohet. 

përfundim

Sigurimi bazë mund të ndryshohet gjatë shtatëzënësisë pa ndonjë problem të mëtutjeshëm, sepse vlen për sa vijon: shtatzënia nuk është sëmundje dhe nuk trajtohet më që nga java e 13-të. 

Në varësi të siguruesit, gratë shtatzëna duhet të respektojnë periudhat përkatëse të pritjes për përfitime shtesë dhe, nëse është e nevojshme, të mos ndryshojnë më ofruesit. 

Alsoshtë gjithashtu e këshillueshme që të studioni dhe të përdorni zbritjet e familjes, pasi të gjithë anëtarët e familjes mund të përfitojnë financiarisht nga zbritjet.

Vergleichen? Lohnt sich! Hier klicken, Krankenkassenvergleich angehen und 1.000 Franken sparen!

pjesë

Ndani në !trpst#/trp-gettext>
Ndani në !trpst#/trp-gettext>
Ndani në !trpst#/trp-gettext>
Ndani në !trpst#/trp-gettext>
Ndani në !trpst#/trp-gettext>

Krahasoni kompanitë e sigurimeve shëndetësore

Krahasoni të gjitha kompanitë e sigurimeve shëndetësore shpejt dhe pa pagesë.

Ju gjithashtu mund të interesoheni për këto artikuj: